vrijdag 19 juni 2015

Fruitig fris kersentaartje

Er zijn nog volop dikke ( mei- )kersen te  koop. Die kun je gebruiken in toetjes, om zo te eten of in een taartje. Droog ze eens ( geheel of gedeeltelijk ) en proef de pure smaak van kersen.

Na het bakken

Dit taartje heeft een deeg van cakedeeg en is gemakkelijk te maken. De kersen zijn gedurende 5 uur gedroogd.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor een springvorm van 20 cm Ø:

  • 125 gr ongezouten roomboter;
  • 95 gr witte basterdsuiker;
  • 2 middelgrote eieren;
  • 125 gr biscuitbloem;
  • 4 gr bakpoeder;
  • 5 ml kersenlikeur;
  • 5 ml vanille-aroma;
  • Snufje zout.


Vulling

  • 400 gr ( dikke ) rijpe meikersen;
  • 100 gr kersenlikeur.

Net uit de oven

En hoe maak je het?


Werkwijze voor de vulling:

  • Was de kersen, laat ze uitlekken en dep ze droog; 
  • Ontpit de kersen;
  • Leg ze op een met bakpapier bekleed rooster en droog ze gedurende 5 uur in de oven op 60 ⁰C;
  • Laat de kersen afkoelen en doe ze in een kom;
  • Giet de likeur er op en laat ze een nacht weken;
  • Laat de volgende dag de kersen heel goed uitlekken;
  • Vang het vocht op en laat het inkoken tot een 'stroopje';
  • Giet dit warm over de kersen en laat opnieuw afkoelen.


Voor het drogen


Werkwijze voor het deeg:

  • Zeef de bloem en de bakpoeder;
  • Klop de boter met de suiker en het zout romig;
  • Klop vervolgens een voor een de eieren erdoor en klop goed luchtig;
  • Spatel dan voorzichtig de bloem erdoorheen;
  • Doe een vel bakpapier op de bodem van de springvorm;
  • Bekleed de randen ook met bakpapier;
  • Vet het papier heel goed in met roomboter en strijk het beslag in de vorm uit;
  • Verdeel de kersen erover heen.


Nadat het 'stroopje' erover is gegoten

Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 160⁰ C boven – en onderwarmte;
  • Bak het taartje in circa 60 minuten gaar.
  •  Laat het 10 minuten staan in de vorm;
  • Verwijder de vorm en laat het afkoelen op een rooster.



Het lijkt tegenstrijdig de kersen eerst te drogen en ze daarna te marineren in kersenlikeur.  Door het gedeeltelijk onttrekken van het vocht, kan de marinade echter beter inwerken. Heb je meer kersen, droog ze dan mee en vries ze in nadat ze zijn afgekoeld.

                                                           ©Marionskitchenstories


1 opmerking: