vrijdag 12 juni 2015

Focaccia basisrecept voor eindeloze variaties

Focaccia kennen we vaak als een plat brood dat gebakken wordt op een plaat. Als je echter in bakboeken en op het internet gaat zoeken naar recepten, dan zie je ze in allerlei vormen en met allerlei vullingen. Als je eenmaal een goed basisrecept hebt, dan kun je eindeloos variëren met die ingrediënten die je zelf het lekkerst vindt. In de zomermaanden is focaccia een heerlijk brood om te combineren met salades en de barbecue.

Ik heb een poosje geëxperimenteerd met het ( voor mij ) juiste deeg en dit is het geworden:



Wat heb je nodig?


  • 500 gr Italiaanse bloem tipo 00 of 500 gr tarwebloem;
  • 7 gr instantgist of 17,5 gr verse gist
  • 8 gr bakkerszout;
  • 300 gr water;
  • 30 gr olijfolie;
  • 5 gr lecithine ( optioneel );
  • snufje vitamine C ( optioneel );
  • Vulling naar keuze: rozemarijn, gedroogde tomaatjes, kappertjes, ansjovis, spek, uien, bieslook enz;
  • Grof zeezout.


De vulling kan op, maar ook in je brood worden verwerkt ( na de 1ste rijs )

En hoe maak je het?

  • Voeg alle ingrediënten ( behalve het zout ) bij elkaar en meng die op lage stand tot alle vocht is opgenomen ( circa 2 minuten );
  • Voeg dan het zout toe en kneed een soepel deeg op een hogere stand ( circa 10 – 12 minuten );
  • Stort het deeg op een ingevette werkplek, maar je handen een beetje vochtig en bol het deeg op;
  • Leg het te rijzen ( 29⁰C ) in een ingevette kom ( 55 – 80 min. );
  • Neem het deeg uit de kom en druk voorzichtig de lucht eruit;
  • Vorm er een langwerpig brood van;
  • Leg dit op een met bakpapier bekleedde bakplaat;
  • Trek het bakpapier aan de lange zijde omhoog en leg er schone theedoeken tegen ( zo voorkom je dat het brood heel breed en plat wordt );



  • Vet het deeg in met wat olijfolie;
  • Bestrooi het deeg met de door jou gekozen 'vulling', druk die in het deeg en dek het daarna af met ingevet plastic folie;
  • Laat het brood nog circa 30 – 40 minuten rijzen ( 30⁰C ).

Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220°C ( boven- en onderwarmte );
  • Bestrooi het brood met zeezout;
  • Schuif de plaat in de oven en zorg direct voor stoom;
  • Bak het brood op 200°circa gedurende 20 minuten.

 Laat afkoelen op een rooster



Bakken op de plaat ( plat brood )

Als je de focaccia wilt bakken op een bakplaat, ga je als volgt te werk:
Nadat je de lucht uit het deeg hebt gedrukt, vorm je er een plat brood van ( 1,5 cm );
Leg dit op een bakplaat en druk er met je vingers putjes in;
Laat het deeg voor de 2de keer rijzen ( zonder de vulling );
Druk na de 2de rijs voorzichtig de putjes opnieuw in, sprenkel wat olijfolie over het brood, strooi de vulling erover en het zeezout en zet het brood in de oven.

Ik heb de focaccia ditmaal gebakken met alleen bieslook en zeezout er bovenop. Het is een heerlijk luchtig brood. Durf te experimenteren. Als je hem bakt met spekjes en ui ( al dan niet gebakken ), pas dan op met je zout. 
Als je de vulling door het deeg wilt kneden, doe dit dan na de 1ste rijs.

Wij aten het brood gisteren met een heerlijke salade

                                                            ©Marionskitchenstories

2 opmerkingen:

  1. Beste Marion, bij mij wordt de focaccia altijd alsnog een dun plat brood tijdens het bakken. Hoe voorkom ik dat? De theedoeken bij het rijzen is een mooie tip maar die kunnen niet mee de oven in? mvg Daan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daan,
      Ik laat het deeg tegenwoordig rijzen op een oude bakplaat, met de theedoeken ernaast en bakpapier eronder. Ik verwarm de oven met een bakplaat erin voor, zodat die ook goed heet is. Je kunt ook een baksteen gebruiken.
      Als de oven heet genoeg is schuif ik het brood op een inschieter met papier en al. Het blijft door de hitte van de plaat mooi in vorm.
      Zelfs na het invriezen van het brood behoudt het zijn vorm..
      Succes!

      Verwijderen