donderdag 14 mei 2015

Stokbrood

Het wordt weer zomer en tijd voor salades. Heerlijk, in combinatie met vers stokbrood. Ik ben niet goed in het vormen van stokbroden. Moet dat nog vaak oefenen voordat er een toonbaar exemplaar te voorschijn komt. Maar bij elk recept hoort een plaatje, dus dan deze maar:



Het recept is eenvoudig en doeltreffend. Je hebt alleen water gist, tarwebloem en zout nodig.

Ingrediënten:

  • 500 gr tarwebloem;
  • 330 gr water;
  • 5 gr instantgist of 12,5 gr verse gist;
  • 9 gr ( bakkers- ) zout;
  • 5 gr lecithine ( optioneel );
  • snufje vitamine C ( optioneel ).


Werkwijze:

  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. het zout ) voor het deeg in de kom van de mixer en meng op lage stand totdat alle vocht is opgenomen ( 2-3 min );
  • Voeg dan het zout toe en kneed in 8 – 10 minuten een soepel deeg;
  • Neem het deeg uit de kom, bol het op en leg het in een ingevette kom;
  • Dek die af en zet het deeg rijzen 50 – 60 minuten ( 29⁰C );
  • Doe na 25 minuten een 'stretch and fold';
  • Neem het deeg uit de kom, druk het voorzichtig plat en vorm er 2 grote of 4 kleine stokbroden van;
  • Leg die op een met bakpapier bekleedde bakplaat te rijzen ( 30⁰C ) gedurende 30 - 40 minuten;
  • Snijd vlak voor het bakken de broden schuin in.


Bakken:

Verwarm de oven voor op 225⁰C ( boven- en onderwarmte );
Zet de bakplaat in de oven en bak de broden in 20 – 30 minuten gaar ( met stoom ).

Bij de tweede rijs dek ik de stokbroden af met plasticfolie ingesmeerd met zonnebloemolie. Ik zet het bakblik op een warmtekussen en zet daar een grote plastic bak overheen. Als je zoiets niet hebt, kan de rijstijd langer zijn.

                                                                ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen