maandag 18 mei 2015

Eenvoudig bruinbrood

Al eerder zette ik een Bruinbrood op mijn blog. Ik bak geregeld bruinbrood omdat het veel vezels bevat, eenvoudig te maken is en lekker smaakt.



Wat heb je nodig voor 1 brood?

  • 400 gr volkorenmeel;
  • 100 gr tarwebloem;
  • 5,5 gr glutenpoeder ( optioneel );
  • 5 gr lecithine ( optioneel );
  • 5,5 gr instantgist of 13,75 gr verse gist;
  • 9 gr bakkerszout;
  • snufje vitamine C ( optioneel );
  • 330 gr water.


 Hoe maak je het?

  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. het zout  ) in de kom van de mixer en meng ze gedurende circa 2 minuten tot alle vocht goed is opgenomen;
  • Voeg dan het zout toe en kneed er in circa 8 minuten een soepel deeg van;
  • Neem het deeg uit de kom, stort het op je werkplek en bol het op;
  • Leg het in een ingevette ( afgedekte ) grote kom te rijzen gedurende circa 55 – 60 minuten ( verdubbelen ) op 29⁰C;
  • Neem het deeg dan uit de kom, druk het voorzichtig plat en vorm er een brood van;
  • Leg het brood in de broodvorm en laat het deeg opnieuw rijzen gedurende 35 – 50 minuten ( 30⁰C ).



Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Bak het brood gedurende 10 minuten op 220⁰C;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 200⁰C en het brood gaar in 25 ( 96⁰C ).

In de loop der tijd ben ik gaan bakken met hogere % vocht ( dit heeft 66% vocht ) en dat bevalt heel erg goed. Het deeg wordt er heerlijk soepel. Busbroden  lukken de laatste maanden niet goed. Ze blijven te plat.  De ovenrijs valt tegen. Ik ben er nog niet helemaal uit wat de reden ervan is.

                                                              ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen