vrijdag 1 mei 2015

De Bear is back en eenvoudig desembrood

De Bear is terug van weg geweest en staat weer ijverig te kneden op het aanrecht. Ik zal hem voortaan met nog meer voorzichtigheid behandelen, want ik heb hem ontzettend gemist. Dat je een machine zo missen kan. Ik had het nooit voor mogelijk gehouden.


Maar gelukkig had ik nog de Kenwood en die deed het ( met wat extra hulp van mijn kant ) ook goed zijn best.

Wat heb je nodig?

  • 300 gr tarwebloem;
  • 115 gr volkorenmeel;
  • 185 gr lemairemeel;
  • 160 gr ( rogge )desem; 
  • 10,5 gr bakkerszout; 
  • 2,4 gr instantgist of 6 gr verse gist; 
  • 320 gr water;
  • snufje vitamine C ( optioneel ); 
  • 6 gr lecithine ( optioneel ).





En hoe maak je het?

De dag voor het bakken

  • Ververs je zuurdesem in de loop van de middag;
  • Neem 's avonds een deel ervan af, en ververs dit nogmaals zodat je de volgende dag voldoende desem hebt om te bakken;
  • Dek dit af en laat het staan op het aanrecht.


De dag van het bakken:

  • Doe alle ingrediënten, m.u.v. het zout en 20 gr water, in kom van de mixer en meng gedurende circa 2-3 minuten op lage stand totdat alle vocht is opgenomen;
  • Voeg dan het zout toe en kneed het geheel tot een soepel deeg in 8 - 12 minuten ( 27°C );
  • Voeg de laatste 20 gr water aan het einde geleidelijk toe;
  • Neem het deeg uit de kom, bol het op en leg het in een ingevette kom en dek die af;
  • Laat  70 - 90 minuten rijzen op ( 29°C );
  • Neem het deeg uit de bakken, bol het op en leg het in een rijsmandje te rijzen ( circa 35 – 60 minuten op 30⁰C ).

Bakken:


Verwarm de oven voor op 220°C ( boven- en onderwarmte ) met baksteen ( 30 - 40 minuten ) of bakplaat ( 15 minuten );
Bak het brood op 210°C ( met stoom ) in circa 30 minuten gaar.


Het is brood is lekker in zijn eenvoud. Ik bak graag met lemairemeel, maar als je dat niet hebt, neem dan volkorenmeel. Als het deeg klaar is weegt het ongeveer 1 kg. Het is dus een behoorlijk brood.
De rijstijden hangen af aan de temperatuur waarop het brood rijst. Geen roggedesem in huis, neem dan een ander soort desem.

                                                         ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen