zondag 31 mei 2015

Boule de pomme de terre

Ik heb een hekel aan het weggooien van eten en een man die niet van aardappelen houdt. Beide feiten waren de aanleiding voor het bakken van dit brood. Eerder bakte ik al deze Pan de Camote. Ze zijn super lekker, maar brood met gewone aardappelen, dat was afwachten.




Wat heb je nodig voor een flinke boule?

  • 500 gr tarwebloem;
  • 100 gr semolameel;
  • 290 gr gekookte aardappelen ( liefst kruimig );
  • 7 gr instantgist of 17,5 gr verse gist;
  • 30 gr volle yoghurt op kamertemperatuur;
  • 300 gr water;
  • 11 gr ( bakkers- ) zout;
  • 6 gr lecithine ( optioneel );
  • snufje vitamine C ( optioneel ).


En hoe maak je het?

  • Kook de aardappelen, laat ze afkoelen en prak ze fijn ( of neen een restje van de vorige dag );
  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. het zout ) in de kom van de standmixer en meng goed totdat alle vocht is opgenomen;
  • Voeg dan het zout toe en kneed van het geheel een soepel deeg in 8 – 10 minuten op een hogere stand;
  • Neem het deeg uit de kom en leg het op een met olie ingevette werkplek;
  • Maak je handen vochtig en bol het deeg op;
  • Leg het in een met olie ingesmeerde kom en dek die af;
  • Zet het deeg te rijzen gedurende 55 – 80 minuten (  29⁰C );
  • Doe na 25 minuten 1 keer  'stretch and fold';
  • Neem het deeg na het rijzen uit de kom en druk voorzichtig ( maar wel goed ) de lucht eruit en vorm er een brood van;
  • Leg het brood in een met bloem / semola bestrooid rijsmandje ( naad naar boven ) en laat het opnieuw rijzen ( 30⁰C ) gedurende ± 30 – 60 minuten;
  • Snijd het brood vlak voor het inschieten is met een lame / scherp mes.

Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Schiet het broden in de oven en zorg direct voor stoom;
  • Bak het 10 minuten op 220⁰C, verlaag dan de temperatuur naar 200⁰C en bak het brood in circa 25 – 30 minuten gaar ( 96⁰C );
  • Laat het brood helemaal afkoelen op een rek en snijd het dan pas aan.



                                                    ©Marionskitchenstories   


Tips:

Het deeg is super zacht en plakkerig. Laat je echter niet verleiden tot het toevoegen van extra bloem. Zorg voor vochtige ( niet koude ) handen en een ingevette werkplek, dan is het vormen van het brood niet moeilijk. Maak voor het het insnijden van het brood je mes nat met lauw water. Aarzel niet bij het snijden, want dan gaat het mis. De rijs-temperaturen zijn een indicatie. Laat je dus leiden door het deeg en niet door de tijd. Heb je geen semolameel, bak het dan met 700 gr tarwebloem.

Het brood is echt heerlijk. Het heeft een nadeel: het is in een mum van tijd op. Manlief klaagde ditmaal niet over de aardappelen, hij vond het heerlijk ( had hem vooraf niet verteld dat ze onderdeel van het brood waren ).

2 opmerkingen: