dinsdag 5 mei 2015

Auberginevlaai zonder bodem

Deze bijzondere vlaai kwam ik tegen in de krant. In het oorspronkelijke recept wordt hij gemaakt met courgettes, maar ik koos voor aubergines.

Na het bakken


Wat heb je nodig?


  • 2 aubergines;
  • 4 middelgrote eieren;
  • 175 gr geraspte kaas ( mengsel van oude kaas met Parmezaanse kaas );
  • Snufje nootmuskaat;
  • Zonnebloemolie.


Tegenwoordig leg ik de eieren voor gebruik altijd even in water met azijn. Mocht er wat salmonella aan de buitenkant zitten, dan is het risico dat er wat in het gerecht komt in elk geval een stuk kleiner.


En hoe maak je hem?

  • Was en snijd de aubergines in plakken van ½ cm;
  • Bestrooi ze met zout en laat ze gedurende 1 – 1 ½ u uitlekken in een vergiet;
  • Dep de aubergines droog met keukenpapier en smeer ze in met wat zonnebloemolie;
  • Rooster de aubergines in de grillpan;
  • Laat de aubergines afkoelen en snijd ze in vieren;
  • Splits de eieren in dooiers en eiwitten;
  • Klop de dooiers met de nootmuskaat los met de garde;
  • Roer er de kaas en de aubergines doorheen;
  • Sla de eiwitten stijf;
  • Roer de eiwitten voorzichtig door het eimengsel;
  • Neem een quichevorm  en in smeer die in met zonnebloemolie;
  • Doe het beslag over in de vorm.

Zo gaat hij de oven in


Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 180⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Schuif de vorm in de oven en bak de vlaai in 25 minuten gaar.

De vlaai is klaar als hij gerezen is en goudbruin. Wij vonden hem heerlijk en hij is niet zwaar.
Eet hem warm als hoofdmaaltijd of als voorgerecht voor meerdere personen.

                                                               ©Marionskitchenstories

Bron: Courgettevlaai uit Calabrië uit het boek 'De smaken van Italië' van Claudia Roden


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen