dinsdag 28 april 2015

Rum rozijnen tulband : ouderwets lekker

Ditmaal een eenvoudig en toch heel lekker recept: rum rozijnen tulband. Er zijn ontzettend veel variaties te vinden op het internet. Ik maak hem zo:


Wat heb je nodig?

  • 150 gr rozijnen;
  • 50 gr krenten;
  • 60 gr sinaasappelschilletjes;
  • 100 gr rum;
  • 500 gr patentbloem voor biscuit;
  • 16 gr bakpoeder;
  • Snufje zout;
  • 250 gr ongezouten roomboter ( zacht );
  • 1 zakje vanillesuiker;
  • 150 gr witte basterdsuiker;
  • 1,25 ml rozenwater extract;
  • 5 middelgrote eieren.


En hoe maak je hem?



Werkwijze ( liefst de avond voor het bakken ):

  • Spoel de rozijnen en krenten schoon en dep ze droog met keukenpapier;
  • Doe ze over is een schaaltje, giet de rum erbij en dek af;
  • Laat ze minstens 3 uur, maar liever een nacht, staan en roer ze af en toe om;
  • Schenk ze dan door een zeef en vang de rum op.


Het beslag:

  • Klop de roomboter met de suiker luchtig ( 5 – 10 minuten );
  • Voeg dan de sinaasappelschilletjes toe, schenk de rum erbij en klop even door;
  • Voeg dan een voor een de eieren toe. Klop steeds totdat het ei helemaal is opgenomen voordat je het volgende toevoegt;
  • Zeef de bloem met het bakpoeder in een aparte kom;
  • Spatel de bloem voorzichtig door het beslag;
  • Voeg als laatste de rozijnen toe en roer goed door;
  • Doe het beslag in een ingevette en met bloem bestoven tulbandvorm.



Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 150⁰C, boven – en onderwarmte;
  • Bak de tulband in 50 - 70 minuten gaar. Hij is gaar als een satéprikker er droog uitkomt;
  • Laat de tulband in de vorm afkoelen totdat hij los laat.


Door het toevoegen van de rum, blijft het beslag wat vochtiger dan je misschien gewend bent van een andere cake. Dit doet echter niets af aan het eindresultaat. Je kunt de tulband goed invriezen.

                                                                  ©Marionskitchenstories

2 opmerkingen: