zaterdag 11 april 2015

Roggebrood 10: Mijn Limburgs Roggebrood

In de serie roggebrood ditmaal het roggebrood dat voor mij smaakt als het roggebrood uit mijn jeugd. Mijn oma kocht het in de vorm van een dikke vierkante blok bij de plaatselijke bakker. Het was zwaar en rook heerlijk. Nog warm smaakte het een beetje zoetig. Er werden dikke plakken van gesneden, die gecombineerd werden met gerookt spek of ( voor ons kleinkinderen ) met een dikke laag stroop. Dat was smullen! Het Limburgs Roggebrood uit latere jaren smaakte nooit zo lekker. Het was veel droger en werd meestal gesneden in dunne plakken.




Wat heb je nodig voor dit brood?

  • 250 gr roggedesem;
  • 18 gr ( bakkers- ) zout;
  • 300 gr tarwebloem;
  • 250 gr roggebloem;
  • 250 gr roggemeel;
  • 200 gr lemaire- of volkorenmeel;
  • 20 gr glutenpoeder;
  • 500 gr water;
  • 3 gr instantgist;
  • 10 gr lecithine ( optioneel );
  • snufje vitamine C ( optioneel ).


En hoe maak je het?


  • Neem de dag voor het bakken het desem uit de koelkast en ververs het;
  • Op de bakdag doe je alle ingrediënten ( m.u.v. het zout ) in de kom van de mixer en meng je het geheel gedurende 7 - 10 minuten op lage stand;
  • Voeg dan het zout toe en kneed nog circa 3 -  4 minuten tot je een soepel deeg hebt;
  • Neem het deeg uit de kom, verdeel het in twee gelijke stukken, bol ze op en leg ze te rijzen in met olie ingevette en afgedekte kommen. De rijstijd is afhankelijk van de temperatuur  ± 1 ½ - 2u op 30⁰C;
  • Neem het deeg uit de kommen, druk er voorzichtig de lucht uit, bol het op en leg de broden met de bolle kant naar boven  of juist naar beneden in met roggebloem bestoven rijsmandjes;
  • Laat het deeg opnieuw rijzen gedurende circa 60 minuten bij 31⁰C.


Bakken:


  • Verwarm de oven met de steen ( of bakplaat ) voor op 230⁰C gedurende minimaal ½ uur ( ¼ uur );
  • Snijd het brood in vlak voor het inschieten;
  • Zorg direct voor stoom;
  • Bak het brood 35 – 45 minuten tot het gaar is ( 96⁰C ).




Dit brood blijft smeuïg. Zelfs na het invriezen is het niet droog. Eet je het als het nog een beetje warm is en smeer er dan dik roomboter. Je proeft dan de echte smaak.

                                                                  ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen