dinsdag 21 april 2015

Khubz Mbassis : broodjes uit Tunesie

Als je van broodjes houdt die ( licht ) gekruid zijn dan moet je deze eens proberen. Je kunt er zelf de smaak aan geven die jou het beste bevalt ( door bijvoorbeeld anijs-, komijn-, kurkuma-, selderie poeder of andere kruiden toe te voegen ). Wij houden van heel licht gekruide broodjes en sesam, dus mijn versie is alleen met sesam.


Wat heb je nodig voor circa 14 broodjes?

Ingredienten voor het voordeeg:

  • 170 gr tarwebloem;
  • 140 gr water;
  • 0,2 gr instantgist.


Ingrediënten voor het deeg:

  • 170 gr tarwebloem;
  • 255 semolameel volkoren;
  • 2,5 gr instantgist;
  • 10,5 gr ( bakkers- )zout;
  • 25 gr olijfolie;
  • 10 gr sesamolie;
  • 6 gr lecithine ( optioneel );
  • snufje vitamine C ( optioneel );
  • 245 gr water;
  • Het voordeeg.
Voor het bakken

En hoe maak je ze?


Werkwijze dag 1:

Meng de ingrediënten voor het voordeeg goed en dek de kom af. Laat gedurende minimaal 12 uur staan op kamertemperatuur.

Werkwijze dag 2:

  • Meng alle ingrediënten voor het deeg ( m.u.v. het zout ) gedurende 2 – 3 minuten totdat al het vocht is opgenomen;
  • Voeg dan het zout toe en kneed het geheel in ongeveer 8 – 12 minuten tot een soepel deeg;
  • Stort het deeg op de werkplek, bol het op en leg het in een ingevette kom te rijzen gedurende 90 – 120 minuten ( afgedekt );
  • Doe na 20 en 40 minuten een 'stretch and fold';
  • Als het deeg verdubbeld is, leg je het op een met wat olie ingestreken werkplek en druk je voorzichtig de lucht eruit;
  • Verdeel het deeg in stukjes van circa 70 gr;
  • Bol die op en laat ze daarna circa 10 minuten rusten onder een schone theedoek;
  • Druk dan de bolletjes plat met je handpalm en duw met je vingers aan de zijkant rondom putjes in het deeg;
  • Leg de broodjes op een bakplaat waarop je bakpapier hebt gelegd en laat ze opnieuw circa 45 – 60 minuten rijzen ( met wat vocht );
  • Druk daarna opnieuw de puntjes in het deeg.
Na het bakken

Bakken:

Verwarm de oven voor op 220⁰C ( boven- en onderwarmte );
Bak de broodjes op 220⁰C met stoom gaar in circa 20 minuten.
Laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Zoals op de laatste foto te zien is, was de vorm uit mijn broodjes verdwenen. Als je ze na de tweede rijs opnieuw indrukt, is dat waarschijnlijk niet het geval. Vind je de vorm minder belangrijk, bespaar je dan de moeite van het indrukken. De smaak wordt er niet minder door.  De broodjes zijn heerlijk zacht van smaak en hebben een knapperig korstje als ze zijn afgekoeld. Eet ze vers ( vers brood is toch altijd het lekkerst ), of vries ze in. Voor broodjes van 70 gr per stuk vind ik ze wat aan de kleine kant gebleven. Waarschijnlijk toch weer het gebrek aan ovenrijs.




                                                       ©Marionskitchenstories

Bron : The book of buns van Jane Mason

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen