donderdag 16 april 2015

Halfom

Brood moet een naam hebben en het is moeilijk steeds een nieuwe te verzinnen. Dit brood heb ik 'halfom' genoemd omdat het voor 50% bestaat uit bloem ( ik beschouw semola voor het gemak ook maar even als bloem ) en 50% lemairemeel. Dat laatste kun je trouwens ook prima vervangen door volkorenmeel.


Wat heb je nodig?

  • 300 gr tarwebloem;
  • 500 gr lemairemeel;
  • 200 gr semolameel;
  • 12 gr instantgist of 25 gr verse gist;
  • snufje vitamine C ( optioneel );
  • 10 gr lecithine ( optioneel );
  • 18 gr ( bakkers )zout;
  • 62 gr volle melkpoeder (  1 zakje );
  • 600 - 625 gr water.

En hoe maak je het?

·       Doe alle ingrediënten ( m.u.v. het zout ) in de kom van de mixer en meng gedurende 2 – 3  minuten totdat het vocht volledig is opgenomen;
·       Voeg dan het zout en toe kneed er in circa 8-10 minuten een soepel deeg van ( 27⁰C );
·       Stort het deeg op de werkplek, deel het in tweeën, bol ieder deel op en leg het in ingevette kommen;
·       Dek die af en laat het deeg circa 50-60 minuten rijzen ( 29⁰C );
·       Stort het deeg op de werkplek en duw voorzichtig de lucht eruit;
·       Vorm er broden van ter breedte van je bakblikken, druk de naad goed dicht en leg het deeg erin;
·       Laat het deeg in het blik nog circa 40 - 50 minuten rijzen ( 31⁰C ).

Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220 ºC( boven- en onderwarmte );
  • Bak het op 200⁰C gedurende 30- 35 minuten bruin en gaar ( 96°C );
  • Stort de broden direct op een rooster en bestrijk het brood met wat zachte boter.
  • Laat het volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.


Het brood smaakt een beetje zoetig, ook al is er geen gram suiker in verwerkt. De hoeveelheid water is afhankelijk van welk meel / welke bloem je gebruikt.

                                                             ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen