woensdag 18 maart 2015

Spaccatini, heerlijke Italiaanse broodjes

Gisterenavond was het druk 'op mijn aanrecht'. Naast elkaar stonden het desem voor een roggebrood en het voordeeg voor de Spaccatini een wedstrijdje te doen in 'wie rijst het snelst'. Vanmiddag lagen ze keurig naast elkaar op datzelfde aanrecht: een robuust roggebrood ( dat nog niet helemaal naar mijn zin is, maar wel lekker smaakt ) en 15 krokante, lichte broodjes.



Van die broodjes zijn er al een aantal genuttigd bij de witlofsalade. De rest wordt morgen zeker 'soldaat gemaakt'. Ze zijn heerlijk!

Wat heb je nodig?

Voor het voordeeg:

  • 300 gr tarwebloem;
  • 200 gr water;
  • 0,2 gr instantgist.


Voor het hoofddeeg:

  • 125 gr lauwwarm water;
  • 2,5 gr instantgist;
  • 100 gr semolameel;
  • 150 gr tarwebloem;
  • 9 gr ( bakkers- ) zout;
  • 5,5 gr lecithine ( optioneel );
  • snufje vitamine C ( optioneel ).

En hoe maak je ze?


Werkwijze voordeeg;

Meng voor het voordeeg de bloem met het water en de gist, roer goed door, dek af en laat staan op kamertemperatuur ( minimaal 12 uur tot maximaal 24 uur ). Mijn 18 uur.

Werkwijze hoofddeeg:

  • Schenk het water over het voordeeg, voeg de gist toe en roer het geheel tot een papje;
  • Dek af en laat 15 minuten staan;
  • Doe het papje in de kom van de mixer, voeg de bloem en het semolameel toe en meng gedurende 2 minuten op lage stand;
  • Voeg dan het zout toe en kneed gedurende 8 – 10 minuten het deeg op een hogere stand;
  • Neem het deeg uit de kom met vochtige handen ( het is net kauwgum ) en stort het op een ingevette werkplek;
  • Bol het deeg op en leg het in een ingevette kom, dek af en zet 60 – 120 minuten te rijzen ( 27⁰C );
  • Na 25 minuten doe je een 'stretch and fold';
  • Als het deeg voldoende gerezen is, neem je het met natte handen uit de kom en leg je het op de werkplek;
  • Duw voorzichtig de lucht eruit, verdeel het deeg in 15 – 16 stukjes van ± 60 gr per stuk;
  • Bol de stukje deeg op en rol ze rond;
  • Herhaal het 'rond rollen' nog een keer zodat je stevige bolletjes krijgt;
  • Deel de bolletjes met behulp van een rond voorwerp bijna doormidden en leg ze op een bakplaat;
  • Knijp de uiteinden van de bolletjes aan elkaar vast.
  • Laat de bolletjes opnieuw rijzen  ( 45 – 60 minuten ) op 30C.

Met de steel van deze pollepel drukte ik ze doormidden


Bakken:

Verwarm de oven voor op 220⁰C;
Zet de broodjes in de oven en zorg direct voor stoom;
Bak de broodjes op 200⁰C bruin in circa 20 minuten.


Voor de tweede rijs zagen ze er zo uit

Ik heb de broodjes laten rijzen in de oven met stoom. Als je oven dat niet kan, dek ze dan af met een met olie ingesmeerd vel plasticfolie en leg daarover heen een theedoek.
Wat ik jammer vind, is dat de broodjes geen ovenrijs meer vertoonden. Ze waren waarschijnlijk te nat. Dit moet ik nog verder uitzoeken.

                                                            ©Marionskitchenstories
Bron:
Het recept is gebaseerd op de Spaccatini uit The book of buns van Jane Mason


2 opmerkingen:

  1. Mmm die broodjes zien er lekker en krokant uit! Zeer smakelijk ..
    Ik kende je blog nog niet maar ben benieuwd naar meer! Ik volg je nu via Google friend connect :-) x Sarah

    http://tastinglifestyle.blogspot.be

    BeantwoordenVerwijderen