donderdag 12 februari 2015

Volkoren tarwebrood: eenvoudig te maken en erg lekker

Dit brood is eenvoudig te maken en zeer geschikt voor elke dag. Het bevat veel vezels en je kunt het beleggen met hartig of zoet.


Wat heb je nodig?

1000 gr ( biologisch ) volkorenmeel;
20 gr glutenpoeder;
10,2 gr instantgist of 25,5 gr verse gist;
18,5 gr ( bakkers ) zout;
10 gr lecithine ( optioneel );
snufje vitamine C ( optioneel );
660 gr water;
Sesamzaad en havervlokken voorde afwerking.

En hoe maak je het?

Doe alle ingrediënten ( m.u.v. het zout ) in de kom van de mixer en meng op lage stand gedurende 2 – 3 minuten;
Voeg dan het zout toe en kneed in 8 – 10 minuten een soepel deeg ( 27⁰C );
Neem het deeg uit de kom, deel het in 2 gelijke stukken ( elk 860 gr ), bol ze op en leg ze te rijzen in twee afgedekte bakken of kommen ( 29⁰C );
Laat het deeg circa 55 – 60 minuten rijzen ( verdubbelen );
Neem het deeg uit de kommen, vorm er broden van en bestrijk de bovenkant met lauw water;
Rol de broden door het sesamzaad / de vlokken;
Leg ze daarna in ingevette broodblikken en laat ze opnieuw rijzen gedurende 55 – 60 minuten ( 30⁰C ).

Bakken:

Verwarm de oven voor op 200⁰C ( boven- en onderwarmte );
Zet de broden in de oven en stoom direct;
Verlaag de temperatuur na 10 minuten tot 180⁰C en bak de broden gaar in 30 – 35 minuten ( 95⁰C ).


   ©Marionskitchenstories

Bron: Broodbakkersproducten, samenstelling en bereidingswijzen NBC

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen