donderdag 5 februari 2015

Volkoren rozijnenbrood

Geregeld kom ik in mijn ( koel-)kast levensmiddelen tegen die ik al een hele poos niet gebruikt heb. Soms moeten ze acuut op en wordt er nog diezelfde dag iets mee gemaakt. Vaker echter wist ik niet eens meer dat ik ze had. Zoals bijvoorbeeld het amandelmeel dat in dit brood verwerkt zit. Ik noem dit volkoren rozijnenbrood omdat er 56% volkorenmeel in zit. Die vrijheid heb ik als thuisbakker.



Wat heb je nodig voor 2 flinke broden?


  • 290 gr tarwebloem;
  • 560 gr volkorenmeel;
  • 150 gr amandelmeel;
  • 350 gr karnemelk;
  • 265 gr water;
  • 18 gr gedroogde gist / 45 gr verse gist;
  • 18 gram bakkerszout;
  • 20 gr glutenpoeder;
  • 10 gr lecithine;
  • snufje vitamine C;
  • Boter om te bestrijken.


Voor de vulling:

  • 270 gr ongewelde krenten en rozijnen;
  • 80 gr sinaasappelschilletjes;
  • 125 gr abrikozen, gewassen en klein gesneden.

Wel de rozijnen 15 minuten in water. Spoel ze 2 x af en laat ze in een vergiet uitlekken en dep ze goed droog. Doe dit liefst de avond van te voren. Laat ze staan op kamertemperatuur.

En hoe maak je het?


  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. het zout en de vulling ) voor het deeg in de kom van de mixer;
  • Meng gedurende 2 minuten, voeg dan het zout en de sinaasappelschilletjes toe en kneed vervolgens nog 8 - 10 minuten tot een soepel deeg;
  • Kneed met de hand de rozijnen en abrikozen voorzichtig door het deeg. Druk hiervoor het deeg voorzichtig plat, beleg de helft met de vruchten, vouw de bovenrand over de onderrand, druk plat en herhaal dit een aantal keren;
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken
  • Bol ze op en leg ze in een ingevette kommen of bakken;
  • Dek die af en laat het de ± 45 – 60 minuten tot dubbel volume rijzen ( 27⁰C );
  • Stort het deeg op een werkplek;
  • Druk de lucht er voorzichtig uit vorm er broden van en leg die in ingevette bakblikken;
  • Laat het deeg nog circa 45 - 55 minuten rijzen ( 30⁰C );
  • Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 200 ºC, boven - en onderwarmte.


Bakken:

Zet het brood in de oven en verlaag direct de temperatuur naar 180 ºC. Bak het brood in ± 40 – 55 minuten gaar.

In veel rozijnenbroden zit roomboter en suiker verwerkt. In dit brood mis je die beide helemaal niet. Wij vinden het brood erg lekker. Daarnaast is het voedzaam en rijk aan vezels.

                                                           ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen