vrijdag 27 februari 2015

Ouderwetse linzenvlaai

Als Limburgers houden wij van vlaaien. Het liefst zonder opsmuk. Gewoon het pure product: een bodem, een vulling en bakken maar. Een voordeel is dat ze ( relatief ) minder calorieën bevatten dan ander gebak, hoewel dat uiteraard wel per vlaai verschilt. Eerder schreef ik al over de abrikozen linzen vlaai met deksel. Vandaag de 'ouderwetse' linzenvlaai zoals mijn oma ze bakte.


Wat heb je nodig?

  • 400 gr patentbloem;
  • 12,8 gr bakpoeder;
  • 200 gr ongezouten koude roomboter;
  • 150 gr witte basterdsuiker;
  • 1 ei;
  • Snufje zout;
  • 5 ml vanille essence of 1 pakje vanillesuiker;
  • 1,25 ml ( ¼ teaspoon ) rozenwaterextract ( optioneel );
  • 375 gr abrikozen uit blik ( zonder suiker );
  • 150 gr abrikozenjam van een goed merk;
  • 20 gr abrikozensap;
  • 30 gr suiker;
  • 15 gr maïzena.

Afwerking:

  • ½ - 1 ei;
  • Amandelschaafsel.


En hoe maak je ze?


Werkwijze voor de compote:

  • Laat de abrikozen goed uitlekken in een zeef en houdt 20 gr van het sap apart;
  • Pureer 375 gr abrikozen samen met de abrikozenjam en de suiker;
  • Doe de puree in een pan;
  • Meng het sap met de maïzena en roer dit door de puree;
  • Verwarm de puree langzaam en laat hem 2 minuten doorkoken;
  • Neem de pan van het vuur en laat de compote afkoelen.


Werkwijze voor het deeg:

  • Zeef de bloem met het bakpoeder boven een kom;
  • Voeg de boter in blokjes toe en daarna de rest van de ingrediënten;
  • Kneed met de hand ( of de mixer ) een samenhangend deeg;
  • Wikkel dit in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast;
  • Vet een vlaaivorm ( 30 cm Ø ) in en beleg deze met een rond vel bakpapier;
  • Neem 2/3 van het deeg uit de koelkast en rol dit uit tot een cirkel groter dan de vlaaivorm;
  • Leg het deeg op het bakpapier en druk het lichtjes tegen de wanden;
  • Vul de bodem met de compote;
  • Neem de rest van het deeg uit de koelkast en rol dit uit;
  • Snijd er repen van ± 1 cm van;
  • Leg de repen kruislings over de vlaai;
  • Klop het ei los met een vork en besmeer daarmee de repen en de rand;
  • Strooi amandelschaafsel over de hele vlaai.

Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 180⁰C;
  • Zet de vlaai in het midden van de oven en bak hem in ± 40 – 45 minuten gaar;
  • Draai hem tijdens het bakken eventueel als hij niet gelijkmatig bruin wordt;
  • Neem de vlaai uit de oven en laat hem een poosje staan in de vorm;
  • Zodra de randen los laten kun je de vlaai voorzichtig uit de vorm halen;
  • Laat ze volledig afkoelen op een rooster.

Ik had wat deeg en vulling over en omdat ik niet over kleine vlaaivormpjes beschik, bakte ik er 2 mini broodjes van. Voor deze vlaai geldt dat hij lekkerder wordt naarmate hij wat 'ouder' wordt. Je kunt voor de vulling ook ander fruit gebruiken. Probeer bijvoorbeeld eens zwarte pruimen.

                                                           ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen