zondag 8 februari 2015

Luxe bolletjes

Dit recept heb ik een paar maal uitgeprobeerd voordat ik helemaal tevreden was. Ik ben nog niet echt bedreven in het maken van de perfecte ronde bolletjes, maar dat doet aan de smaak van deze broodjes gelukkig niet af.


Wat heb je nodig voor 15 broodjes?

  • 450 gr tarwebloem en 50 gr semolameel;
  • of 500 gr tarwebloem;
  • 14 gr instantgist;
  • 265 gr volle melk;
  • 35 gr water; 
  • 25 gr suiker;
  • 5 gr lecithine ( optioneel );
  • snufje vitamine C ( optioneel );
  • 8 gram bakekrszout ;
  • 1 ei, snufje zout, snufje suiker;
  • 65 gr ongezouten roomboter ( kamertemperatuur ).



Na de eerste rijs

En hoe maak je ze?


  • Doe alle ingrediënten met uitzondering van de boter en het zout in de kom van de standmixer en meng gedurende 2 minuten op lage stand totdat alle vocht is opgenomen;
  • Voeg dan het zout en de boter ( in kleine blokjes ) toe;
  • Kneed op hogere stand tot een soepel deeg ( dit duurt 8 – 10 minuten );
  • Neem het deeg uit de kom en leg het op een werkplek;
  • Bol het deeg op en leg het in een ingevette kom en dek die af;
  • Zet het deeg gedurende 45 – 60 minuten te rijzen ( verdubbelen );
  • Neem het deeg uit de kom, druk voorzichtig de lucht eruit en weeg 15 stukjes van elk 60 gr af;
  • Laat deze 10 minuten rusten op de werkplek onder een schone doek;
  • Vorm er bolletjes van en laat ze opnieuw 10 minuten rusten;
  • Werk de bolletjes dan nogmaals goed rond en leg ze op een bakmatje op de bakplaat;
  • Laat het deeg nog 35 – 40 minuten rijzen;
  • Klop het ei los met het snufje zout en suiker en bestrijk daarmee de broodjes vlak voor het bakken.
Voor de tweede rijs

Bakken :

  • Verwarm de oven voor op 220⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven, verlaag de temperatuur naar 200⁰C en bak de broodjes in 12 minuten gaar.


Met 100% tarwebloem
De broodjes hebben een lekker korstje en zijn super zacht van binnen. Je kunt ze eten zonder beleg of met iets zoets. Ze zouden goed bij een high tea passen  in de vorm van een mini bolletje.


met wat semolameel


                                                             ©Marionskitchenstories



1 opmerking:

  1. Dat zien er lekkere broodjes uit! Iets wat toch hoog op mijn to do lijstje staat, brood bakken. De geur in huis en de smaak van versgebakken brood kan toch aan niks tippen. Ik ga zeker iets uitproberen van je blog!

    Groetjes vanop de boerderij,
    Sarah

    BeantwoordenVerwijderen