maandag 12 januari 2015

Zelf rode kool met appeltjes maken

Nu half Nederland weer aan de lijn doet, zie je in bladen en kranten weer de jaarlijkse oproepen van voedseldeskundigen om toch vooral vers te eten. Afgelopen weekend beweerde zelfs iemand ( en niet de eerste de beste ) dat de huidige generatie ( ik weet nooit wie dat precies zijn ) geen reëel beeld meer heeft van de tijd die het kost een lekkere verse maaltijd te bereiden. Of het waar is weet ik niet, maar een ding weet ik wel: er gaat niets boven vers eten en het is nog goedkoop ook.

Ik kocht een verse ( biologische ) kool bij een grote supermarkt voor 80 eurocent.



Wat heb je nodig voor circa 6 personen?

  • 1 rode kool;
  • 5 gr zout;
  • 50 gr suiker;
  • 3 zure appels;
  • 40 gr boter;
  • 1 of meerdere kruidnageltjes ( optioneel )
  • 1 - 2 eetlepels azijn naar keuze.


Hoe maak je het?

  • Haal de buitenste bladen van de kool en gooi die weg;
  • Was daarna de kool;
  • Snijd hem door en verwijder de harde kern;
  • Snijd met een mes of keukenmachine de kool in reepjes;
  • Spoel de reepjes af onder stromend water;
  • Doe die met het aanhangende water ( plus wat extra water ) in een grote pan;
  • Voeg het zout, de suiker en de kruidnagel toe, breng aan de kook en laat circa 30 minuten koken;
  • Laat de laatste 10 minuten de geschilde en in blokjes gesneden appels meekoken;
  • Schenk de kool af in een vergiet en laat goed uitlekken;
  • Doe de kool terug in de pan en roer de boter en de azijn er doorheen.



Je kunt de rode kool gemakkelijk invriezen. Doe dat wel in een diepvrieszak, want als je plastic bakjes gebruikt, krijg je daarin een rode aanslag die moeilijk te verwijderen is.

Wist je dat 100 gr rode kool slechts 20 kcal bevat en 100 gr gekookte 17 kcal. In deze vorm is dat uiteraard wel meer, vanwege de boter, de suiker en de appels. Maar als je bedenkt dat een hele kool al snel 1 kg weegt, dan valt het toch reuze meer.

Als je de smaak van vers eten te pakken hebt, kun je ook deze rode kool recepten nog eens uitproberen:

Salade met veldsla, rode bietjes en rode kool;
Rode kool uientaart
Gezonde rode kool salade in 2 variaties

Eet smakelijk!

Bron foto gesnipperde rode kool is onbekend

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen