zondag 18 januari 2015

Vloerbood

Dit brood wordt gebakken op een baksteen, maar je kunt het ook gewoon op een hete bakplaat bakken. Dat laatste doe ik steeds vaker, omdat het brood even goed lukt en het een hoop opwarmtijd voor de oven scheelt.



Wat heb je nodig en hoe maak je het?

Dag 1:

Ingrediënten voor de poolish:

400 gr tarwebloem;
100 gr volkorenmeel;
500 gr water;
1,3 gr instan gist of 22 gr zuurdesem.

Werkwijze:


Meng alles goed door elkaar tot een dikke pap, dek af en laat minimaal 12 uur staan op kamertemperatuur.



Dag 2:

Voor het brood:

  • 400 gr volkoren- of lemairemeel;
  • 100 gr semolameel;
  • 6,75 gr instant gist;
  • 18 gr bakkerszout;
  • 155 gr water;
  • snufje vitamine C ( optioneel );
  • 10 gr lecithine ( optioneel );


Werkwijze:

  • Doe het alle ingrediënten met uitzondering van het zout in de kom van de mixer en meng gedurende 2 minuten op een lage stand totdat het vocht is opgenomen;
  • Dek de kom af en laat gedurende 30 minuten staan;
  • Voeg dan het zout toe en kneed het geheel tot een soepel deeg in 8 – 10 minuten op een hogere stand;
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en leg die in ingevette kommen / bakken;
  • Dek het deeg af en laat gedurende 60 minuten rijzen op 27⁰C;
  • Doe na 20 en 40 minuten een 'stretch and fold' op een met wat olie ingesmeerde werkvlak ( links over rechte en rechts over links / boven over beneden en beneden over boven );
  • Neem het deeg na een uur uit de kommen en bol het op;
  • Leg de bollen in rijsmandjes die bestrooid zijn met rijstemeel en semolameel;
  • Laat het deeg ± 45 minuten rijzen op 29⁰C.


Bakken:


  • Verwarm de oven voor op 220⁰C ( boven- en onderwarmte )
  • Snijd de broden in met het lame en zet ze in de oven;
  • Stoom direct;
  • Bak het brood op 200⁰C gaar gedurende 35 – 45 minuten.
                                                      ©Marionskitchenstories
Bron:

Als uitgangspunt voor dit brood heb ik het pain rustique van de Weekend Bakery genomen

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen