vrijdag 23 januari 2015

Kwarkbrood

Er zijn broodsoorten die zo lekker zijn, dat je ze wel iedere week wilt bakken. Eerder al schreef ik over Brioche , Brioche met Mascarpone en Witbrood met kwark van Levine. Die zijn zo lekker, daar 'eet je je vingers bij op'.
Het onderstaande recept is een combinatie van deze 3 soorten en, hoewel bruinbrood natuurlijk gezonder is, is dit brood in elk geval minder zwaar ( voor de slanke lijn ) dan de brioches.



Wat heb je nodig voor 2 broden?

  • 1000 gr tarwebloem;
  • 12 gr instantgist of 30 gr verse gist;
  • 310 gr volle kwark;
  • 170 gr volle melk;
  • 170 gr water;
  • 18 gr ( bakkers ) zout;
  • 85 gr ongezouten roomboter ( kamertemperatuur );
  • 10 gr lecithine ( optioneel );
  • snufje vitamine C ( optioneel );
  • 30 gr  suiker.

En hoe maak je het?


  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. het zout en de boter ) in de kom van de standmixer en meng goed totdat alle vocht is opgenomen ( lage stand circa 2-3 minuten );
  • Voeg dan het zout en de boter toe en kneed van het geheel een soepel deeg in 8 – 10 minuten op een hogere stand;
  • Neem het deeg uit de kom, weeg 2 gelijke stukken af ( circa 900 gr per stuk ) en bol die op;
  • Leg de bollen in 2 ingevette bakken of kommen, dek die af en zet het deeg te rijzen ( 55 – 60 minuten op 29⁰C );
  • Neem het deeg uit de bakken, druk voorzichtig de lucht eruit en vorm er broden van;
  • Leg deze in ingevette broodblikken en zet ze opnieuw te rijzen ( 35 – 45 minuten ).


Bakken:


  • Verwarm de oven voor op 200⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Schuif de broden in de oven, verlaag de temperatuur naar 180⁰C en bak het brood in circa 35 – 45 minuten gaar. 
                                                           ©Marionskitchenstories

6 opmerkingen:

  1. Zo, derde poging om een reactie achter te laten... Ik vroeg dus ;)) waarom zit er vitamine c in het brood en wat is lechitine? Of kan ik dat ergens terug vinden? Bedankt en groetjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lecithine is een emulgator. Je hoeft het niet perse te gebruiken. Er zijn mensen die beweren dat het minder goed is voor de gezondheid omdat het gemaakt wordt van genetisch gemanipuleerde soja. Of dat zo is weet ik niet. De hoeveelheid is beperkt. Vitamine C is een natuurlijke broodverbeteraar. Beide zorgen voor een betere structuur van het brood.

      Verwijderen
  2. Kan ik dit recept ook halfveren en er dan kleine broodjes van bakken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kan zeker. Je kunt elk recept omrekenen naar de hoeveelheid die je zelf wenst. Zie daarvoor mijn verhaal over de bakkersformule.

      Verwijderen
  3. Hoe groot is je bakblik? kan ik wel volkorenmeel os speltmeel gebruiken of kloppen dat de andere ingrediënten niet?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik gebruik standaard bakblikken voor 500 gr meel. Als je volkoren of speltmeel gebruikt, krijg je een compacter brood. Ik bak regelmatig met kwark en volkorenmeel, of half volkoren en half bloem. Het brood is ook erg lekker maar wordt minder luchtig. De verhoudingen blijven hetzelfde. Je zou 20 gr glutenpoeder kunnen toepassen, maar echt noodzakelijk is dat niet. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen