vrijdag 2 januari 2015

Desembroden met gebroken rogge

Dit brood bakte ik afgelopen week. Het is lekker en voor diegenen die van plan zijn na alle overdaad van de afgelopen feestdagen het rustiger aan te doen ( qua eten ) is dit brood een aanrader. Het is voedzaam en geeft je een voldaan gevoel zodat het gemakkelijker is af te vallen, als je dat zou willen.



Ik bakte er drie. Het onderstaand recept is geschikt voor 2 broden van elk 500 gram.

Wat heb je nodig?

Voor het desem:
  • 120 gr gebroken rogge;
  • 100 gr water;
  • 20 gr ( rogge ) desem.


Voor het voorweken van rogge:
  • 80 gr gebroken rogge;
  • 80 gr water ( 65⁰C ). 

Voor het deeg:
  • 240 gr roggedesem;
  • 160 gr geweekte rogge;
  • 250 gr lemairemeel of volkorenmeel;
  • 200 gr tarwebloem;
  • 200 gr water;
  • 60 gr yoghurt of karnemelk ( ik gebruikte de laatste );
  • 12 gr bakekrszout;
  • 5,7 gr lecithine ( optioneel );
  • snufje mg vitamine C ( optioneel );
  • 2,8 gr gedroogde gist.

Hoe maak je het?


  • De avond voor het bakken, meng je het water met de desem en de gebroken rogge. Roer goed door, dek af en laat circa 12 - 15 uur staan op kamertemperatuur;
  • Op de dag van het bakken meng je de andere gebroken rogge met het water. Dek af en laat het 4 - 5 uur staan op kamertemperatuur. Je kunt dit ook de avond voor het bakken doen, zet dan dit mengsel in de koelkast;
  • Meng vervolgens alle ingrediënten ( m.u.v. het zout ) in de kom van de mixer gedurende 7 minuten op een lage stand;
  • Voeg dan het zout toe en kneed nog circa 4 minuten op een hogere stand ( 29⁰C ) tot een vrij vochtig deeg;
  • Stort het deeg op een werkplek waarop je een heel klein beetje meel hebt gestrooid, bol het op en leg het in een ingevette kom te rijzen gedurende ± 40 - 60 minuten ( afhankelijk van de temperatuur );
  • Na 20 minuten doe je 1 x 'stretch and fold';
  • Neem het deeg na 40 - 60 minuten uit de kom en verdeel het in 2 gelijke stukken;
  • Vorm van elk stuk een ronde bol en leg deze in rijsmandjes ( die je met meel bestrooid hebt ) of op 2 afzonderlijke stukken bakpapier;
  • Laat de broodjes nog circa 20 – 30 minuten rijzen.


Bakken:


  • Verwarm de oven met de steen voor op 230⁰C gedurende minimaal ½ uur tot 45 minuten;
  • Snijd de broodjes in en schuif de broodjes op de steen;
  • Stoom direct;
  • Laat na 8 minuten de stoom uit de oven ( deur even openzetten );
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 180⁰C;
  • De broodjes moeten 35 – 45 minuten bakken ( 96⁰C ).


                                                           ©Marionskitchenstories


Bron: Homebaking

2 opmerkingen:

  1. Ik vind desembroden heerlijk, maar de desem is nogal ruikend. Daar is de rest van het gezin niet zo blij mee. Maar de structuur en de smaak zoals ook bij jou recept, ziet er wel heel lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Andrea, mijn desembroden ruiken heel erg lekker. Ik begrijp niet goed wat je bedoelt. Het desem zelf ruikt naar yoghurt, maar de geur ervan ruik ik niet in het brood.

      Verwijderen