zaterdag 27 december 2014

Nougat taartje

Voor de Kerst was er geen tijd om dit recept uit te werken. Maar er komen nog een heleboel dagen in het nieuwe jaar waarop er misschien tijd is voor een 'klein feestje'. Want dat is dit taartje. Het kost wat werk om het te maken, maar dan heb je ook wat.



Wat heb je nodig?

Laat alle eieren die je gebruikt vooraf enkele minuten liggen in schoon water met eens scheut azijn.

Biscuit:

  • 20 gr roomboter ( gesmolten );
  • 3 eiwitten;
  • 70 gr suiker en 70 gr gemalen amandelen;
  • 45 gr suiker;
  • 40 gr bloem ( gezeefd );
  • 10 gr cacao ( gezeefd );
  • 1,25 ml rozenwaterextract ( optioneel );
  • 1,25 ml amandelaroma ( optioneel );
  • 3 hele eieren.


Werkwijze:

  • Smelt de boter;
  • Klop het eiwit luchtig met 45 gr suiker;
  • Maal de amandelen met 70 suiker fijn;
  • Meng in een kom het amandelmengsel met de bloem, cacaopoeder, eieren;
  • Voeg dan de boter erbij en meng goed;
  • Meng er eerst een paar lepels eiwit door en meng goed;
  • Spatel het beslag dan door het eiwit;
  • Verwarm de oven voor op 200°C ( boven – en onderwarmte );
  • Strijk het beslag uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak het biscuit in de oven in circa 10 - 12 minuten gaar;
  • Laat het deeg op de plaat afkoelen;
  • Snijd een lange baan uit de plak biscuit en steek er met de kleinere taartvorm 2 cirkels Ø van 19 cm en 18 cm uit. Als dit niet gaat, probeer dan zo voordelig mogelijk de cirkels uit te snijden, zodat je niet teveel stukken moet snijden voor de rand.


Nougat:

  • 250 gr suiker;
  • 85 gr water;
  • 5 gr roomboter.


Werkwijze:

  • Doe de suiker met het water in een pannetje en breng al roerend aan de kook ( houd het pannetje aan de bovenkant van het mengsel nat met een kwastje );
  • Kook totdat de stroop 185⁰C is;
  • Neem dan het pannetje van het vuur en roer er de boter door;
  • Giet het geheel zo dun mogelijk uit op een met bakpapier bekleedde bakplaat;
  • Laat afkoelen en maak klein met de deegroller;
  • Bewaar de nougat in een goed afgesloten plastic zak.


Nougatine vulling:

  • 60 gr hazelnoten ( geroosterd );
  • 60 gr geschaafde amandelen ( geroosterd );
  • 4,5 blaadjes gelatine;
  • 175 gr honing;
  • 3 eiwitten;
  • 10 gr suiker;
  • 300 gr slagroom;
  • 25 gr gekonfijte sinaasappelschilletje;
  • Rum om de bodem te besprenkelen.

Werkwijze:


  • Rooster de noten in de oven of een droge koekenpan en laat ze afkoelen;
  • Week de gelatine in ruim koud water;
  • Klop met de mixer het eiwit en de suiker luchtig ( duurt lang );
  • Kook de honing tot 130 °C;
  • Schenk de honing bij het eiwit en klop tot het eiwit bijna is afgekoeld ( eerst op normale stand, later langzamer kloppen );
  • Klop de slagroom lobbig ( niet heel stijf ) en hak de geroosterde noten;
  • Spatel de noten ( houd van elk een eetlepel achter voor de garnering ) en de sinaasappelschil door het eiwit;
  • Los in een pannetje de gelatine met aanhangend water op en roer de gelatine door het eiwit ( voorzichtig );
  • Roer er dan de slagroom door.


Opmaken:

  • Beleg de plaat van de springvorm met bakpapier;
  • Vet de rand van de springvorm goed in met wat olie en zet de baan biscuit er tegenaan;
  • Leg een cirkel biscuit op de bodem van de springvorm;
  • Strooi hierover nougat naar smaak,een deel van de noten en sprenkel er wat rum over;
  • Schenk de helft van de mousse erop en leg daarop de 2de plak biscuit;
  • Besprenkel de plak met rum, strooi er weer wat nougat en noten op en verdeel de rest van de mousse over de vorm;
  • Strijk de bovenkant van de mousse recht;
  • Laat de taart minstens 2 uur opstijven in de koelkast ( in de vorm met een omgekeerd bord er bovenop ).

Garnering:

  • 300 gr slagroom;
  • 15 gr suiker;
  • 1 eetlepels geschaafde amandelen;
  • 1 eetlepel gehakte hazelnoten.


Werkwijze:

  • Klop de slagroom met de suiker stijf;
  • Haal de taart uit de vorm;
  • Garneer de taart naar wens met de slagroom, sinaasappelschillen en noten en bestuif met cacaopoeder.
                                                             ©Marionskitchenstories

Bron:

Het taartje is gebaseerd op de zachte nougatinetaart van 24Kitchen , het recept voor de nougat komt uit het boek "De Banketbakker" van Cees Holtkamp



4 opmerkingen:

  1. Ziet er prachtig uit en was vast heel lekker. Na de Oliebollen ga ik maar weer eens over op goede vetten en goede koolhydraten om de kerst kilo's aan te pakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lecker! Ein frohes neues Jahr wünsche ich dir :)

    BeantwoordenVerwijderen