woensdag 12 november 2014

Speculaaskoekjes

Vroeger bakte mijn moeder rond Sinterklaas altijd speculaasjes. Ze gebruikte daarvoor een oude speculaasplank die ze had gekregen van de plaatselijke bakker. Als kind mocht ik het deeg uit de plak proberen te slaan, hetgeen een hoop lol en rommel met zich meebracht. Na afloop rook het altijd heerlijk in huis en de speculaasjes verdwenen als sneeuw voor de zon.

Omdat ik geen speculaasplank heb, maar wel erg houd van smaak en de geur van speculaas, heb ik er koekjes van gebakken. Ze zien er dus anders uit, maar ze smaken precies hetzelfde. Ik heb geëxperimenteerd met twee versies, met dit resultaat.

Versie 1 met donkerbruine basterdsuiker en bakingsoda

 Wat heb je nodig?

  • 175 gr patentbloem of zelfrijzen bakmeel;
  • 75 gr ongezouten roomboter;
  • 80 gr basterdsuiker of 60 gr basterdsuiker + 20 gr vanillesuiker;
  • 7 gr bakpoeder ( weglaten als je bakt met zelfrijzend bakmeel );
  • 3 g bakingsoda ( versie 1 );
  • 25 gr karnemelk ( versie 1 ) --> voor versie 2 neem je water**;
  • 6,5 gr koekkruiden;
  • 2 snufjes zout;
  • 10 gr gekonfijte sinaasappelschilletjes ( versie 1 );
  • geschaafde amandelen voor de garnering.

Versie 2 met witte basterdsuiker en zonder bakingsoda


En hoe maak je ze?


  • Zeef de bloem, het bakpoeder, de koekkruiden ( en de bakingsoda ) en zet apart;
  • Doe de roomboter met de suiker in een kom en voeg de karnemelk toe. Klop of roer dit geheel tot een glad mengsel;
  • Voeg het bloemmengsel plus het zout ( en de sinaasappelschilletjes ) toe en kneed er met de hand snel een deeg van;
  • Maak van het deeg een bal, wikkel die in plasticfolie en leg deze gedurende minimaal 30 minuten in de koelkast;
  • Strooi een beetje rijstebloem op je werkvlak;
  • Beleg een bakblik met een bakmatje;
  • Neem een deel van de bal uit de koelkast en rol die dun uit;
  • Steek met een vormpje koekjes uit het deeg en druk die in het amandelschaafsel of leg een hoopje amandelschaafsel op het bakblik en leg daarop het koekje;
  • Herhaal dit totdat alle deeg op is.




Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 160⁰C ( boven – en onderwarmte );
  • Bak de koekjes in het midden van de oven gedurende 12 - 15 minuten;
  • Keer de bakplaat halverwege als je oven niet helemaal egaal bakt.



Als je bakt met water, vervang dan eens 5 gr water door 5 gr cognac.

De donkere koekjes zijn iets brosser dan de lichtere. De laatste zijn een beetje harder. Qua smaak zijn er geen grote verschillen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen