zaterdag 15 november 2014

Brioche II : Mascarpone Brioche, de 'zonde' meer dan waard

Dit brood kwam ik tegen op de facebook group Artisan Bread Bakers. Het is zo ongelooflijk lekker, dat het de 'zonde' ( van de vele calorieën  ) meer dan waard is. Mij kun je dit geven in plaats van een gebakje. Wel met een beetje roomboter erop.



Wat heb je nodig?


  • 500 gr tarwebloem;
  • 250 gr mascarpone;
  • 35 gr suiker;
  • 1 zakje vanillesuiker ( 8 gr );
  • 5 gr lecithine ( optioneel );
  • snufjevitamine C ( optioneel );
  • 7 gr instantgist;
  • 9 gr bakkerszout;
  • 100 gr volle (boeren)melk;
  • 1 ei ( 60 gr );
  • 1 eigeel;
  • Eiwit met een snufje zout om te bestrijken

En hoe maak je het?

  • Roer de mascarpone los met een beetje melk;
  • Klop het ei met de dooier los;
  • Doe de bloem, de gist, het zout, de mascarpone, de suiker, de vanillesuiker, de lecithine, de gist en de vitamine C in de kom van de mixer;
  • Zet de mixer aan op een lage stand en voeg beetje bij beetje het ei toe;
  • Voeg dan beetje bij beetje de melk toe en meng alles nog 2 minuten op lage stand;
  • Kneed het deeg daarna circa 8 – 10 minuten. Het is goed als het deeg soepel, maar wel nog wat plakkerig is;
  • Neem het deeg uit de kom, bol het op en leg het in een ingevette bak. Dek af met plastic folie;
  • Zet het deeg te rijzen totdat het verdubbeld is. Dit duurt ongeveer 1,5 – 2 uur;
  • Neem het deeg uit de bak en druk voorzichtig de lucht eruit;
  • Vorm het deeg tot de gewenste vorm en leg het in een ingevet bakblik;
  • Laat opnieuw rijzen;
  • Bestrijk het brood met het eiwitmengsel.




Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 180⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Bak het brood gedurende 20 minuten;
  • Dek het brood dan af met aluminiumfolie en bak nog circa 20 minuten tot het gaar is ( 96⁰ ).
  • Laat eventueel nog 5 minuten staan in de oven als je hem uitgezet hebt.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster. 
                                                        ©Marionskitchenstories

Bron: Stefania Pisanu Artisan Bread Bakers Facebook

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen