zaterdag 22 november 2014

Kerstb(a)ollen

Nog een dikke maand en het is weer Kerstmis. En hoewel Sinterklaas nog lang niet vertrokken is, zie je overal al kerstballen, kerstbomen en kerstverlichting te koop. In de horeca kun je nu al dat felbegeerde kerstdiner reserveren en de grote winkelketens maken ons al lekker met al hun mooie 'voorgekookte' happen en hapjes. Als je mijn blog vaker leest dan weet je dat ik niet zo van 'kant-en-klaar' houd en daarom bakte ik voor proef deze Kerstbollen. Lekker bij het ontbijt en de lunch en leuk verpakt een heerlijk cadeautje om mee te nemen naar vrienden en familie.


Het zijn grote broden geworden. Daarom zet ik in het recept tussen haakjes de % uit de bakkersformule, zodat je het recept kunt omrekenen naar je eigen hoeveelheden. Hoe je dat doet, lees je hier.

Wat heb je nodig?

  • 1000 gr tarwebloem ( 100% );                       
  • 16 gr instantgist ( 16% );                               
  • 18 gr bakkerszout ( 1,8%);                                         
  • 335 gr karnemelk ( 33,5% );                           
  • 325 gr water ( 32,5%);                                   
  • 1,25 ml rozenwater extract ( 0,00125% )       
  • 15 gr vanille extract ( 1,5% );                         
  • 70 gr amandelspijs verkruimeld ( 7% )**;         
  • snufje vitamine C ( optioneel ) ( 0,002% );  
  • 10 gr lecithine ( optioneel ) ( 1% );                 
  • 100 gr ongewelde krenten ( 10% );                
  • 150 gr ongewelde rozijnen ( 15% );               
  • 290 gr gedroogde abrikozen ( 29% ); 
  • 80 gr roomboter ( 8 % );                                 
  • 50 gr gekonfijte sinaasappelschilletjes ( 5% ). 


** als je geen amandelspijs hebt, kun je de spijs vervangen door 35 gr amandelmeel en
    35 gr suiker.

Wil je zelf amandelspijs maken, kijk dan hier voor het recept. Lees vooral het hele recept goed door inclusief mijn aanvulling.



Hoe maak je het?

De avond voor het bakken

  • Spoel de rozijnen en krenten af en laat ze gedurende 15 minuten wellen in schoon water;
  • Giet ze af en spoel ze 2 x na met koud water;
  • Dep de vruchten goed droog met een schone theedoek en laat ze een nacht op het aanrecht volledig droog worden;
  • Was de gedroogde abrikozen, dep ze droog op dezelfde manier en laat ze een nacht drogen op het aanrecht;
  • Snijd ze de volgende ochtend in kleine stukjes.

Mocht je het bovenstaande vergeten zijn, dan kun je met je föhn de vruchten droog maken ( koude stand ) 

De dag van het bakken:



  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. de rozijnen, de abrikozen en de boter ) in de kom van de standmixer en meng gedurende 2 - 3 minuten op lage stand totdat alle vocht is opgenomen;
  • Kneed daarna 6 minuten op hogere stand;
  • Voeg dan de boter beetje voor beetje toe en kneed het geheel tot een soepel deeg ( nog circa 4 minuten );
  • Neem het deeg uit de kom en leg het op een werkplek;
  • Druk het plat, doe een deel van de vruchten over de helft van het deeg, vouw de andere helft erover heen;
  • Herhaal dit een aantal malen totdat je alle vruchten door het deeg gekneed hebt;
  • Weeg het deeg af en verdeel het in twee gelijke stukken;
  • Bol ze op en leg ze in ingevette kommen / bakken en dek die af;
  • Zet het deeg gedurende ± 60 minuten te rijzen ( verdubbelen );
  • Neem het deeg uit de kom, druk voorzichtig de lucht eruit en vorm het deeg tot broden;
  • Doe deze in ingevette bakblikken / of met semolameel bestrooide rijsmandjes en laat het deeg opnieuw rijzen ( ± 40 minuten ):
  • Als je in bakblikken bakt leg je het deeg in ingevette blikken en laat het rijzen.

  

Bakken op de steen of in bakblikken:

  • Verwarm de oven voor op 230⁰C ( boven- en onderwarmte ) gedurende 45 minuten;
  • Schiet de bollen met behulp van de deegschieter in de oven;
  • Verlaag de temperatuur naar 180⁰C  en bak ze gaar in circa 45 - 50 minuten ( 96⁰C );
  • Als je minder deeg neemt en je bakt de broden in bakblikken, verwarm de oven dan voor op 200⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Zet de blikken in de oven, verlaag de temperatuur naar 180⁰C en bak ze gaar in circa 35 minuten ( 96⁰C ).

De meeste kerstbroden hebben een aparte vulling van amandelspijs. Uiteraard kun je deze broden ook nog vullen met amandelspijs. Nadeel daarvan is echter dat de combinatie van smaken in dit brood daardoor niet goed te proeven zullen zijn. Wil je een kerststol maken met spijs, neem dan dit recept.
Wij vinden dit brood erg geslaagd. Het smaakt heerlijk en is niet te zwaar iets wat met de Kerstdagen ook een voordeel is.

                                                       ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen