woensdag 19 november 2014

Gevuld zuurdesembrood gebakken in bakblikken

Op Facebook werd gevraagd of je zuurdesembrood kunt bakken in bakblikken. Zelf doe ik dat geregeld omdat de broden na het snijden gemakkelijker zijn mee te nemen naar het werk. Alle boterhammen hebben dan immers dezelfde afmetingen. Het maakt qua smaak niet uit of je ze bakt op een steen of in een blik. Qua vorm en insnijding ben je wel wat beperkt, maar wie maalt daar nu om?

De meeste broodblikken kunnen goed tegen het zuurdesem, maar als je eraan twijfelt, vraag het dan na bij de leveranciers van de blikken die je gebruikt, of beleg ze met bakpapier.



Wat heb je nodig voor 2 broden?

  • 300 gr tarwebloem;
  • 400 gr lemairemeel of volkorenmeel;
  • 100 gr roggebloem;
  • 100 gr semolameel;
  • 80 gr roggedesem;
  • 80 gr lemaire- of volkorendesem;
  • 80 gr tarwedesem;
  • 18,5 gr bakkerszout;
  • 420 gr water;
  • 1,5 gr instantgist;
  • snufje vitamine C ( optioneel );
  • 9 gr lecithine ( optioneel );
  • 45 gr lijnzaad;
  • 50 gr zonnebloempitten;
  • 50 gr havervlokken;
  • 145 gr water voor het weken van de vlokken en de pitten.

En hoe maak je het?


De avond voor het bakken:

Weeg de vlokken en zaden af, voeg het water toe, roer door en dek af. Laat staan op kamertemperatuur tot de volgende ochtend.

Ververs het zuurdesem en laat staan op kamertemperatuur tot de volgende ochtend.

De dag van het bakken

  • Doe alle ingrediënten in kom van de mixer en meng gedurende 2-3 minuten;
  • Kneed het geheel daarna tot een soepel deeg in 8 - 10 minuten ( 27°C );
  • Dek de kom af en laat het deeg 30 minuten rusten;
  • Neem het deeg daarna uit de kom, weeg 2 gelijke stukken af, bol die op en leg ze in ingevette bakken ( afgedekt ) te rijzen gedurende 1,5 - 3 uur ( verdubbelen );
  • Neem het deeg uit de bakken, vorm er broden van en leg deze in de ingevette broodblikken;
  • Laat het deeg nog 1,5 - 3 uur rijzen.



Bakken:


  • Verwarm de oven voor op 230°C;
  • Snijd de broden indien gewenst vlak voor het in de oven schuiven in met een scherp mes;
  • Stoom direct na het in de oven plaatsen van de broden;
  • Bak het brood op 210°C ( boven- en onderwarmte ) in circa 30 minuten gaar.



Aanvullende opmerkingen:

  • Zoals je op bovenstaande foto ziet, zitten er geen grote gaten in het brood. Je ziet dat bij veel zuurdesembroden wel. Zelf houd ik helemaal niet van die gaten, dus in mijn broden zul je ze zelden tegenkomen. 
  • De rijstijden hangen af van de temperatuur waarop je de broden laat rijzen. Bij de eerste rijs dek ik de broden altijd af. Bij de tweede rijs zet ik mokken kokend water ernaast en dek ik ze niet af.
  • Het insnijden kan beter, hier valt voor mij ook nog veel te leren.
                                                            ©Marionskitchenstories










Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen