woensdag 22 oktober 2014

Roggebrood 7: Roggebol 1

Dit brood bak ik regelmatig. Het is een simpel brood om te maken en de smaak is goed. Je kunt het eten met zoet of hartig beleg en invriezen gaat ook uitstekend.


Wat heb je nodig?

  • 100 gr roggedesem;
  • 50 gr tarwedesem;
  • 9 gr bakkerszout;
  • 350 gr tarwebloem;
  • 100 gr roggebloem;
  • 150 gr roggemeel;
  • 245 gr water;
  • 1 gr instantgist.

En hoe maak je het?


  • Neem de dag voor het bakken de desem uit de koelkast en ververs hem;
  • Op de bakdag doe je alle ingrediënten ( m.u.v. het zout ) in de kom van de mixer en meng je het geheel gedurende 7 - 8 minuten;
  • Voeg dan het zout toe en kneed nog circa 5-8 minuten tot je een soepel deeg hebt;
  • Neem het deeg uit de kom, bol het op en leg het te rijzen in een met olie ingevette en afgedekte kom. De rijstijd is afhankelijk van de temperatuur ± 1 ½ - 2 u;
  • Neem het deeg uit de kom, druk er voorzichtig de lucht uit, bol het op en leg het met de bolle kant naar boven in een met roggebloem bestoven rijsmandje;
  • Laat het deeg opnieuw rijzen ( circa 1 -  1 ½ ).



Bakken:

Verwarm de oven met de steen voor op 230⁰C gedurende minimaal ½ uur;
Bak het brood 30 – 40 minuten tot het gaar is ( 96⁰C ) met stoom.
Hoe je voor stoom in de oven moet zorgen lees je hier

Bron:

Dit brood is losjes gebaseerd op het Eddepet brood van Edwin Klaasen  uit 'Ik bak geweldig, jij trouwens ook'

                                                         ©Marionskitchenstories

2 opmerkingen:

  1. Lijk me een lekker brood, zou wel geaag willen weten of het percentage water wel juist is? Lijkt me zo weinig? Of komt dat door het roggemeel/bloem?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat komt door het desem, dat voor circa 52% uit water bestaat. Als je dat bij het water optelt kom je op circa 320 gr water. Het is zeker geen droog deeg, maar mocht je het gevoel hebben dat het te weinig is, dan kun je altijd een beetje water toevoegen. Verwacht echter dat dat niet nodig is. Succes met bakken!

      Verwijderen