donderdag 9 oktober 2014

Druivenbrood

Oktober is de maand waarin de druiven met trossen in de winkels liggen. Ze zijn niet duur en smaken lekker als tussendoortje en als dessert. Maar wist je dat je er ook heerlijk brood mee kunt bakken? En wat voor brood!


Op de foto zie je dat de vorm van het brood afwijkend is van een doorsnee brood en meer weg heeft van een dubbelgeslagen pizza. Toch vind ik het meer weg hebben van brood dan van pizza.

Wat heb je nodig voor het deeg?


  • 175 gr manitobameel**;
  • 175 gr tarwebloem;
  • 3,5 gr verse oregano ( of 5 gr gedroogde );
  • 4 gr verse bieslook;
  • 7 gr instantgist of 17,5 gr verse gist;
  • 210 gr water;
  • 2 gr bakkerszout;
  • snufje vitamine C
  • 10 gr olijfolie.


** Als je geen manitobameel hebt, neem je 350 gr tarwebloem.

Deeg
Wat heb je nodig voor de vulling?

  • 375 gr rode en witte druiven;
  • 150 gr Danish Blue;
  • 30 gr ongezouten roomboter ( gesmolten ).

Hoe maak je het deeg?

  • Doe de bloemsoorten met de gist, het water, de oregano, de bieslook en de vitamine C in de kom van de mixer en meng het geheel 2 minuten op lage stand;
  • Voeg dan het zout toe en kneed 6 minuten op een hogere stand;
  • Voeg dan de olijfolie toe en kneed nog zolang totdat hij helemaal is opgenomen ( circa 2 minuten );
  • Neem het deeg uit de kom van de mixer, vorm er een bol van en leg deze in een ingevette kom / bak;
  • Dek de kom af en zet het deeg te rijzen, totdat het verdubbeld is ( 60 – 75 minuten ).

Voor het bakken
Hoe bereid je de vulling voor?

  • Was de druiven en droog ze goed af met een theedoek;
  • Verdeel de kaas in blokjes en zet weg tot gebruik.


Hoe maak je het brood op?

  • Beleg een bakplaat met een vel bakpapier;
  • Doe een heel klein beetje bloem op je werkplek en rol het deeg uit tot een rechthoekig lap ter grootte van je bakplaat;
  • Bestrijk het deeg met de gesmolten roomboter en beleg de ½  ervan met de ½ van de druiven. Laat een rand van 1 cm vrij;
  • Sla het onbelegde deel over het belegde deel en druk de naden goed dicht;
  • Vet dit in met de rest van de roomboter;
  • Verdeel de druiven en de kaas over het deeg.


Bakken:

Verwarm de oven voor op 200⁰C ( boven- en onderwarmte );
Schuif het bakblik met het brood in de oven en bak het in 25 minuten gaar ( 96⁰C ).

Hoe smaakt het?

Het is een heel lekkere combinatie van zacht deeg met een pittige kaassmaak en de zachte zoete druiven. Je kunt het brood heel goed eten als bijgerecht bij een lekkere salade, maar het is ook uitstekend geschikt om te serveren als voorafje, of als snack bij een borrel. Eet het brood warm, want dan komt de smaak het beste tot zijn recht. Je kunt het goed invriezen. Laat het ontdooien en verwarm het in de magnetron.
                                                           ©Marionskitchenstories

Bron: het oorspronkelijke recept vind je hier: Hartig druivenbrood


2 opmerkingen:

  1. Hoi, zag je brood op Artisan Bread Bakers . Lijkt me echt lekker met die kaas. Ik zie ook wel mogelijkheden met peren en blauwe kaas misschien. Wat hebben we toch een leuke hobby :-). Grt, Liz
    Lizbroodmolen.blogspot.nl

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad een hele leuke hobby en lekker ook nog. Alvast fijn ( bak)weekend.
      Marion

      Verwijderen