zondag 19 oktober 2014

Chocolade noten kruimelcake

Deze cake kwam ik tegen op een Amerikaans blog. Ik vond hem zo bijzonder dat ik hem besloot te maken met name omdat er kruimels bovenop de cake zitten. Dat zie je  niet vaak in combinatie met cake, dus ging ik aan de slag. Dit is het resultaat.




Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor de kruimels:

90 gr patentbloem;
90 gr donkere basterdsuiker;
1,25 gr zout;
90 gr pecannoten( geroosterd );
45 gr ongezouten roomboter ( koud ).

Ingrediënten voor het chocolade-kaneel mengsel:

45 gr kristalsuiker;
2,5 gr cacao ( ongezoet );
2,2 gr kaneel.

Ingrediënten voor de cake ( alles op kamertemperatuur ):

415 gr patentbloem;
2,5 gr bakpoeder;
3,75 gr baking soda;
1,25 gr zout;
115 gr ongezouten roomboter;
165 gr kristalsuiker;
1 pakje vanillesuiker ( 8 gr );
3 middelgrote eieren;
225 gr zure room;
2,5 ml vanille essence.




En hoe maak je hem?

Werkwijze voor de kruimels:

Hak de pecannoten klein;
Doe de suiker, met de bloem en het zout in de foodprocessor en meng alles goed door elkaar;
Voeg dan de pecannoten toe en meng opnieuw;
Voeg tot slot de boter toe en meng zolang totdat je kruimels hebt ter grote van zandkorrels;
Doe ze over in een schaaltje en zet ze tot gebruik in de koelkast.

Werkwijze voor het chocolade-kaneel mengsel:

Meng de kristalsuiker met de cacao en de kaneel en zet weg tot gebruik.


Werkwijze voor de cake:

Meng de bloem met het bakpoeder, het zout en de baking soda en zeef deze boven een kom;
Klop de boter in de standmixer zacht;
Voeg dan de suiker en de vanillesuiker toe en klop dit mengsel totdat het luchtig is;
Voeg dan een voor een de eieren toe en klop telkens zolang totdat er een heel luchtig geheel ontstaat;
Als het 3de ei volledig is opgenomen voeg je de zure room toe en klopt deze door het mengsel heen totdat hij volledig is opgenomen;
Voeg de vanille essence toe en klop nog heel kort;


De cakevorm ( bovenmaat: 30 x 13 cm x 8,5 cm hoog ):

Bekleed de cakevorm met bakpapier en zorg ervoor dat het papier voldoende papier oversteekt, zodat je na het bakken de cake er gemakkelijk aan uit de vorm kunt tillen;
Vet het papier in met wat roomboter en bestrooi het met wat bloem;
Doe 1/3 van het beslag in het cakeblik;
Strooi 1/3 van de kruimels daar bovenop;
Lepel een dun laagje beslag over dit mengsel en bestrooi dit met de ½ van het chocolade-kaneel mengsel;
Herhaal dit alles nog een keer en sluit af met het laatste restje kruimels.

Bakken:

Verwarm de oven voor op 170⁰C ( boven- en onderwarmte );
Bak de cake gedurende 55 minuten, verlaag dan de temperatuur naar 160⁰C en bak nog 20 minuten, totdat een satéprikker schoon uit de cake komt.

Hoe smaakt de cake?

De cake is echt heerlijk. Niet te zoet en niet zwaar. Als ik hem weer maak, doe ik de noten door het beslag en niet door de kruimels. Omdat de kruimels aan de zware kant zijn door toevoeging van de noten en ook vrij droog worden, drukken ze nogal zwaar op het beslag, waardoor de cake niet overal even mooi rijst. Daarnaast hebben ze ook de neiging van de cake af te vallen om diezelfde reden.
                                                             ©Marionskitchenstories

Bron: Lottie+Doof

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen