dinsdag 14 oktober 2014

100% Volkorenbrood

Als je een beetje kritische consument bent, dan weet je dat heel veel producten die in winkels verkocht worden niet zijn wat men beweert dat ze zijn. Zo ook met volkorenbrood. Uit diverse tests, die op televisie zijn vertoond, bleek dat volkorenbrood lang niet altijd 100% volkorenmeel bevat, maar een combinatie van tarwebloem en volkorenmeel. Gelukkig kunnen we wel zelf heel lekker brood bakken met 100% volkorenmeel.




Wat heb je nodig?


  • 12 gr instantgist;
  • 50 gr suiker;
  • 85 gr roomboter;
  • 300 gr volle melk;
  • 320 gr water;
  • 18 gr bakkerszout;
  • snufje vitamine C ( optioneel );
  • 10 gr lecithine ( optioneel );
  • 25 gr glutenpoeder ( optioneel );
  • 1000 gr volkorenmeel.
Als je geen glutenpoeder hebt, is dat geen probleem. Je zult merken dat het brood dan wat compacter wordt, maar dat doet niets af aan de smaak.




En hoe maak je het?

  • Doe het meel, de gist, de glutenpoeder, de vitamine C en de lecithine in de kom van de mixer en roer dit goed door met een lepel;
  • Voeg dan het zout toe;
  • Smelt de boter met de suiker in de magnetron. Roer tot de suiker is opgelost;
  • Schenk de melk en het water bij het meel;
  • Voeg het boter-/suikermengsel toe;
  • Kneed met de deeghaak ongeveer 3 minuten op lage stand totdat alle vocht goed is opgenomen;
  • Dek de kom af en laat het mengsel 20 minuten staan (= autolyse);
  • Kneed het deeg daarna 8-10 minuten totdat het zacht en soepel is;
  • Neem het deeg uit de kom, verdeel het in 2 gelijke porties, bol die op en leg ze in ingevette bakken of kommen;
  • Dek deze af met plasticfolie en laat ze rijzen totdat ze verdubbeld zijn ( 1 - 1,5 uur );
  • Stort het deeg op de werkplek, druk voorzichtig de lucht eruit en vorm er broden van;
  • Leg deze in ingevette broodvormen en laat het deeg opnieuw nog circa 60 minuten rijzen. 


Bakken:


Verwarm de oven voor op 200⁰C ( boven- en onderwarmte ;
Bak het brood op 180 ºC gedurende 35 – 40 minuten gaar ( 96⁰C ).


Eet smakelijk!

                                                       ©Marionskitchenstories

3 opmerkingen:

  1. Enig idee of deze verhouding van ingrediënten ook geschikt is om mee te bakken in een broodbakmachine?

    Ik hoop dat het stellen van deze vraag geen vloeken in de kerk is... Maar het bakken volledig zelf doen is voor mij geen optie.

    Bij voorbaat dank!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helaas heb ik geen ervaring met broodbakmachines. Ik weet het dus niet. Ben je al lid van mijn Facebookgroep Thuis brood bakken?
      https://www.facebook.com/groups/826313257414393/
      daar zijn een aantal mensen lid van die bakken in een BBmachine. Zij kunnen je vraag zeker beantwoorden

      Verwijderen
  2. Oke, bedankt voor de tip, ik ben direct lid geworden :)

    BeantwoordenVerwijderen