vrijdag 12 september 2014

Tarwe Speltbrood

Het thema van de maand september is 'bakken met speltmeel' dus heb ik vandaag een tarwe speltbrood gebakken. Het is een lekker zacht brood geworden dat qua vorm nog iets beter kan ( vooral de insnijdingen ).


Om dit brood te bakken heb je de volgende ingrediënten nodig ( voor 2 broden ):

  • 300 gr spelt volkorenmeel;
  • 200 gr Frans tarwemeel T80*;
  • 500 gr tarwebloem;
  • 600 gr water;
  • 10 gr instantgist / 25 gr verse gist;
  • 19 gr (bakkers)zout;
  • 10 gr lecithine ( optioneel );
  • snufje vitamine C ( optioneel ).

*Frans tarwemeel bevat een beetje tarwemoutmeel. Als je geen Frans tarwemeel 
  hebt, kun je ook gewoon tarwemeel  ( met wat moutpoeder  ) gebruiken.


Hoe maak je het?

  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. het zout ) in de kom van de mixer en meng gedurende 2-3 minuten totdat alle vocht is opgenomen;
  • Voeg het zout toe en kneed het geheel tot een soepel deeg in 6-10 minuten;
  • Neem het deeg uit de kom, stort het op de werkplek en weeg 2 gelijke delen af ( circa 815 gr );
  • Bol het deeg op en leg het in ingevette bakken / kommen en zet het ( afgedekt te rijzen;
  • Na 20 en 40 minuten doe je een “stretch & fold”;
  • Laat het deeg in totaal circa 60 minuten rijzen;
  • Neem het deeg dan uit de bakken, vorm het in de lengte en leg het in met rijstmeel bekleedde rijsmanden ( langwerpig );
  • Laat het deeg opnieuw rijzen gedurende 45- 60 minuten. 




Bakken:

  • Verwarm de oven met pizzasteen voor op 230⁰C gedurende minimaal 30 minuten ( afhankelijk van je steen );
  • Doe het deeg een voor een over op een grote schietplank en schiet het in de oven;
  • Bak het brood gedurende 25 minuten op 210⁰C bruin;
  • Zet dan de oven uit en zet hem op een kier;
  • Neem na 3-5 minuten het brood uit de oven en laat het afkoelen op een rek.

Dit brood bevat 60% vocht. Het deeg is daarom vrij plakkerig, maar je zult merken dat het beter hanteerbaar wordt door de  “stretch & fold”. Als je die doet op een licht ingevette werkplek en je je handen nat maakt met wat lauw water, zal dat gemakkelijk gaan. Je hoeft je niet precies aan de 20 en 40 minuten te houden. Als jet deeg in de bakken / kommen is 'uitgezakt' , kun je ze doen. M.n. de eerste rijstijd zal qua duur afhangen van de temperatuur waarop het deeg rijst.

                                                       ©Marionskitchenstories

















Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen