woensdag 3 september 2014

Spelen met meel: Maïsbrood met durummeel en tarwebloem.

Omdat ik  maïsmeel had liggen dat nodig op moest, bakte ik vandaag dit maisbrood. In het kader van experimenteren met meel probeerde ik de combinatie met durummeel en tarwebloem. Van durummeel wordt gezegd dat het ongeschikt is voor het bakken van brood omdat het een harde tarwesoort is, die met name geschikt is voor het maken van pasta en bakken van pizzadeeg.


Wat heb je nodig?

300 gr water;
300  gr halfvolle melk;
625  gr tarwebloem;
175 gr maïsmeel;
200 gr durummeel ( semola );
9,3 gr instantgist of 23 gr verse gist;
19 gr bakkerszout;
35 gr olijfolie;
snufje vitamine C ( optioneel );
10 gr lecithine ( optioneel ).


En hoe maak je het?

Doe de meelsoorten, de gist, de melk en het water in de kom van je mixer en meng
  gedurende 2 - 3 minuten;
Dek de kom af met plasticfolie en laat het geheel ± 20 minuten staan;
Voeg dan de lecithine, het zout, de vitamine C toe en kneed er in circa 6 een soepel deeg van;
Voeg dan de olijfolie toe en kneed nog 2 minuten totdat alle olie is opgenomen.
  Het deeg is behoorlijk plakkerig. Maak je handen een beetje nat, want dat vergemakkelijkt het
  vormen ervan;      
Weeg het deeg af, deel het in 2 gelijke stukken, bol die op en leg ze in ingevette kommen;
Laat ze circa 60 minuten rijzen;
Doe na 30 minuten een 'stretch and fold';
Stort het deeg op een werkplek en duw voorzichtig de lucht eruit;
Vorm er broden van ter breedte van je bakblikken, druk de naad goed dicht en leg
  ze in de bakblikken;
Laat het deeg nog circa 45 – 60 minuten rijzen.


Bakken:

Verwarm de oven voor op 220ºC ( boven- en onderwarmte );
Verlaag de temperatuur naar 200⁰C en bak het brood in 30- 35 minuten bruin en gaar ( 96°C );
Stort de broden direct op een rooster en bestrijk het brood met wat zachte boter.
Laat het volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.

Hoe smaak het?

Als je eens iets totaal anders wilt, dan moet je dit brood eens bakken. Het smaakt een beetje zoet en nootachtig. Je kunt het heel goed toasten voor bij een salade of een hapje vooraf. Gewoon eten als boterham kan natuurlijk altijd.

                                                         ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen