dinsdag 23 september 2014

Luxe meergranen brood

Dit meergranen brood is gebakken met biologisch 7 korenmeel, waarvan de samenstelling per keer kan variëren. Als je dit meel niet hebt, kun je het gemakkelijk samenstellen door je eigen meelsoorten te mengen ( o.a. spelt, bloem, tarwemeel, volkorenmeel, rogge etc. ) met wat lijnzaad en andere zaadjes, korrels of pitten. Ik koop dit meel kant en klaar bij de molenaar.


Wat heb je nodig?


·       1000 gr ( biologisch ) 7-korenmeel;
·       10 gr lecithine ( optioneel );
·       snufje vitamine C ( optioneel );
·       13,7 gr instantgist;
·       30 gr honing ( optioneel );
·       335 gr water;
·       175 gr karnemelk;
·       75 gr ongezouten roomboter;
·       2 eieren ( waarvan een beetje om te bestrijken );
·       19 gr bakkerszout.


En hoe maak je het?

·       Doe alle ingrediënten in de kom van de mixer met uitzondering van het zout  en de boter;
·       Houd een beetje ei achter om de broden mee te besmeren;
·       Meng op lage stand gedurende 3 minuten tot het vocht goed is opgenomen;
·       Voeg dan het zout toe;
·       Kneed het deeg 5  minuten en voeg dan de boter toe;
·       Kneed nog 3 – 5 minuten tot het deeg van de wand loslaat ( 27°C );
·       Doe het deeg in een ingevette kom en laat het 45 – 60 minuten uur rijzen;
·       Stort het deeg op een werkplek, druk de lucht er voorzichtig uit en verdeel het in 2 gelijke stukken;
·       Vorm het deeg tot broden en doe deze in een ingevette bakblikken;
·       Laat opnieuw 45 – 60 minuten rijzen.

Bakken:

·       Verwarm de oven voor op 220°C ( boven- en onderwarmte );
·       Bestrijk de broden met het ei;
·       Bak het brood 15 minuten op 200°C, verlaag dan de temperatuur naar 180°C;
·       Bak nog circa  25-30 minuten gaar en bruin;
·       Stort het deeg op een rooster en laat het volledig afkoelen.


Je kunt dit brood heel goed als dagelijks sandwichbrood gebruiken. Het is erg smakelijk en te combineren met zowel hartig als zoet beleg.

                                                           ©Marionskitchenstories


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen