vrijdag 26 september 2014

Luxe gevuld witbrood met of zonder Lievito Madre

Als je eens iets anders wilt dan rozijnenbrood is dit een heerlijk alternatief. Ik heb dit brood 2 keer gebakken. Een keer met Lievito Madre en een keer met gist. Voor beide recepten geldt de zelfde werkwijze. Echter als je het brood bakt met LM dan zullen de rijstijden langer zijn.

met gist
Wat heb je nodig?


  • 475 gr tarwebloem;
  • 25 gr custard poeder;
  • 24 gr melkpoeder;
  • 8 gr bakkerszout;
  • 10 gr suiker;
  • 15 gr olijfolie of roomboter;
  • 300 gr water;
  • snufje vitamine C ( optioneel ).
  • 5 gr lecithine ( optioneel );
  • 12,5 gr sinstangist of 30 gr verse gist.

Als je met LM bakt, laat je de gist weg en vervangt deze door:

  • 50 gr Levieto Madre;
  • 2 gr instantgist of 5 gr verse gist.
met Lievito Madre


De vulling:

  • 150 gram gedroogde abrikozen;
  • 50 gr ( gekonfijte ) sinaasappelschilletjes.
met Lievito Madre

Hoe maak je het?


  • Spoel de abrikozen goed af, dep ze droog en snijd ze in kleine stukjes;
  • Weeg de sinaasappelschilletjes af;
  • Doe alle ingrediënten ( behalve het zout, de boter en de vulling ) in de kom van de mixer en meng 2-3 minuten totdat alle vocht is opgenomen;
  • Voeg dan het zout toe en kneed op hogere stand het geheel tot een soepel deeg in 6 – 8 minuten;
  • Voeg dan de boter toe en kneed totdat die is opgenomen ( circa 2 minuten ). Het deeg moet van de wand loslaten;
  • Stort het deeg op de werkplek en kneed er met de hand de vulling door;
  • Bol het deeg op en leg het in een ingevette kom;
  • Dek de kom af en zet het deeg ± 60 minuten te rijzen ( met LM bakt 1,5 – 3 uur duren afhankelijk van de temperatuur ). Het deeg moet duidelijk verdubbeld zijn;
  • Leg het deeg op de werkplek en druk voorzichtig de lucht eruit;
  • Vorm het deeg naar de gewenste vorm en leg het in een ingevette broodvorm;
  • Laat het deeg opnieuw rijzen gedurende  40 - 60 minuten ( met LM 60 – 75 minuten ).

met gist


Bakken


Verwarm de oven voor op 200⁰C ( boven- en onderwarmte );
Bak het brood op 180⁰C in 35 – 40 minuten gaar.

Qua smaak doen de broden niet voor elkaar onder. Ze zijn beide heerlijk. Op de foto is te zien dat het brood met LM iets compacter gebleven is en wat geliger van kleur is. Dat laatste komt door het durummeel in de LM.
                                                              ©Marionskitchenstories

4 opmerkingen:

  1. Ik ruik het tot hier, ziet er heerlijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kijk, ik ben weer wat wijzer: je kunt dus brood ook bakken met levieto madre. Voor de rest kun je me het gerust uitleggen. Ik heb er echt nog nooit van gehoord. Is het een soort (schone) zuurdesem?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor de uitleg zie: http://marionskitchenstories.blogspot.nl/2014/08/zelf-lievito-madre-maken.html. Zo leren we altijd weer iets nieuws Nell. Het brood wat je met deze vorm van zuurdesem maakt is heerlijk zacht. Fijn weeknd :-)

      Verwijderen