vrijdag 8 augustus 2014

Roggebrood 6 : Alena's rijkgevulde roggebrood / Alena's rich rye bread

Van Alena, een van de leden van de Artisan Bread Bakers groep op Facebook, kreeg ik dit heerlijke recept. Het brood had nog geen naam, dus heb ik het Elena's rijkgevulde roggebrood genoemd.
Want dat is het! Het is gevuld met noten, zaden, pitten en korrels. Echt een brood naar mijn hart.


Wat heb je nodig voor dit brood?

Ingrediënten voor de starter:

  • 100 gr rogge-zuurdesem;
  • 100 gr water;
  • 100 gr roggebloem.


Ingrediënten voor de soaker:

  • 100 gr gerstekorrels;
  • 130 gr water;
  • 70 gr havermout;
  • 70 gr pompoenpitten;
  • 70 gr ( heel ) lijnzaad;
  • 70 gr havervlokken.


Ingrediënten voor het brood:

  • 120 gr roggemeel;
  • 120 gr tarwebloem;
  • 150 gr hazelnoten en amandelen;
  • de soaker;
  • de starter;
  • 20 gr bakkerszout;
  • 15 gr zonnebloemolie;
  • 15 gr ahornsiroop;
  • 3 gr glutenpoeder;
  • snufje vitamine C ( optioneel );
  • 3,4 gr lecithine ( optioneel );
  • 150 gr karnemelk.



En hoe maak je het?

Dag 1

Starter:
Doe de avond voor het bakken het zuurdesem, het water en de roggebloem in een grote kom, roer goed door, dek af met plasticfolie en laat gedurende de  nacht staan op kamertemperatuur.

De soaker:
Doe de avond voor het bakken de gerstekorrels ( afgespoeld onder koud water ) in een pan en voeg 130 gr water toe en breng aan de kook;
Laat ze gedurende 15 minuten zachtjes koken;
Neem de pan dan van het vuur af en voeg de andere ingrediënten voor de soaker toe. Roer heel goed door, dek af en laat staan tot de volgende ochtend.

De noten:
Rooster de noten gedurende 10 -15 minuten op bakpapier in de oven ( 180⁰C ), laat afkoelen en hak ze klein.

Dag 2

Het brood:
  • Doe het roggemeel en de tarwebloem in de kom van de mixer;
  • Voeg de starter en de soaker toe;
  • Voeg dan de geroosterde en gehakte noten, de zonnebloemolie, de ahornsiroop, de vitamine C, de lecithine, de glutenpoeder en de karnemelk toe en meng dit gedurende 8 minuten op een lage stand;
  • Voeg dan het zout toe en kneed het deeg op een hogere stand gedurende 6 – 10 minuten;
  • Bekleed een broodvorm met bakpapier en verdeel daarin het deeg;
  • Strooi er havervlokken overheen en duw die een beetje aan;
  • Zet het deeg afgedekt weg en laat het 4 – 6 uur rijzen.

Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Zet het brood in de oven en verlaag de temperatuur naar 200⁰C ( onderste richel ) en bak 10 minuten;
  • Verlaag de temperatuur dan naar 180⁰C en bak nog ± 50 minuten.



De hoeveelheid deeg was een beetje te weinig voor de broodvorm die ik gekozen had.  Neem een vorm van circa 23 cm l x 13 cm br x 9 cm h. Het brood zal dan wat hoger worden. Je kunt het brood in de vorm laten afkoelen. Snijd het pas als het helemaal koud is.

                                                               ©Marionskitchenstories


2 opmerkingen:

  1. Lekker brood, vooral met de hazelnoten. Hebt u de lecithine en vitamine C? IK voeg het tarwegluten, maar anders hou ik niet deegverbeteraars.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik gebruik bijna altijd lecithine en vitamine C. Soms glutenpoeder. Van deegverbeteraars moet ik ook niets hebben.

    BeantwoordenVerwijderen