dinsdag 19 augustus 2014

Notenbrood 2 : Viergranen Notenbrood

Al eerder publiceerde ik op mijn blog een notenbrood Speltbrood met noten, een heerlijk gezond brood.
Dit brood is een variant daarop en ook een echte aanrader voor diegenen die van noten houden.


Een waarschuwing vooraf: Het recept is geschikt voor twee grote broden. Het is zwaar deeg dus als je machine het niet aankan maak er dan een.

Wat heb je nodig?

  • 100 gr maïsmeel;
  • 45 gr roggebloem;
  • 315 gr tarwebloem;
  • 440 gr volkorenmeel;
  • 10,8 gr instantgist;
  • 16,2 gr bakkerszout;
  • 16,2 gr honing of golden syrup;
  • 16 gr moutpoeder ( optioneel );
  • snufje vitamine C( optioneel );
  • 202 gr volle melk;
  • 300 gr water;
  • 225 gr noten: pecannoten, hazelnoten en amandelen.

En hoe maak je het?

De noten :

Strooi de hazelnoten en de amandelen op een met bakpapier belegd bakblik en bak ze bruin midden in de oven op 180°C gedurende 10 – 15 minuten. Roer ze af en toe om. Laat de noten afkoelen en hak ze samen met de pecannoten klein.

Het deeg:

  • Doe alle ingrediënten met uitzondering van de noten en het zout in de kom van de mixer en meng gedurende 2-3 minuten op lage stand;
  • Voeg dan het zout en kneed het geheel tot een soepel deeg in circa 6 minuten;
  • Voeg dan de noten toe en kneed nog 2-4 minuten;
  • Weeg het deeg af en verdeel het in 2 dezelfde stukken;
  • Vorm ze tot een bol en leg ze ingevette kommen;
  • Laat het deeg circa 1 uur rijzen;
  • Druk het deeg voorzichtig plat op de werkplek en vorm het in de gewenste vorm;
  • Leg het deeg in de broodvormen en laat het nog 45 – 60 minuten rijzen.


Bakken:

Verwarm de oven voor op 220°C ( boven- en onderwarmte );
Schuif de broden in de oven ( onderste richel ), zet de temperatuur terug naar  200°C en bak ze in 40-45 minuten gaar. 
Strijk ze na het bakken af met roomboter.


                                                          ©Marionskitchenstories

2 opmerkingen:

  1. Ik ga op jouw blog zoeken of jij ook een lekker notenbroodje hebt gebakken. Er staan daar zoveel heerlijke broden en broodjes op!

    BeantwoordenVerwijderen