maandag 25 augustus 2014

Noorse Skillingsboller, de lekkerste broodjes die er zijn

Voor de Facebookgroep Baking our way through the Book of buns  stonden voor de tweede helft van augustus de Skillingsboller op het programma. Welnu, die zijn een doorslaand succes. Eigenlijk lijken ze meer op gebakjes dan op broodjes en zonder te overdrijven: het zijn de lekkerste broodjes die ik tot nu toe geproefd heb. Omdat ik het recept aangepast heb, publiceer ik het hier.



Wat heb je nodig voor mijn interpretatie?

Ingrediënten voor het deeg:

  • 250 gr tarwebloem;
  • 250 gr lemairemeel;
  • 4 gr instantgist of 10 gr verse gist;
  • 35 gr suiker;
  • 150 gr volle melk;
  • 100 gr water;
  • 1 ei ( ± 60 gr );
  • 9 gr bakkerszout;
  • 15 gr kardemom;
  • 75 gr roomboter ( zacht ).

Ingrediënten voor de vulling:

  • 100 gr roomboter ( zacht );
  • 100 gr suiker;
  • 15 gr kaneel;
  • 150 gr amandelschaafsel.

Voor de afwerking:

  • 1 ei;
  • 10 gr water;
  • snufje zout;
  • snufje suiker.

Deeg met vulling voor het oprollen


En hoe maak je ze?

Het deeg maken:


  • Meng de meelsoorten met de melk, het water en de gist gedurende circa 2 – 3 minuten totdat alle vocht is opgenomen;
  • Dek de kom af en laat 30 minuten staan;
  • Voeg dan alle andere ingrediënten toe ( m.u.v. de boter en de vulling ) en kneed het deeg gedurende ± 6 minuten;
  • Voeg daarna de boter in fasen toe ( dus niet alles tegelijk ) en kneed nog circa 4 minuten tot een soepel, maar plakkerig deeg;
  • Stort het deeg op een met wat olie bestrooide werkplek en bol het met natte handen een beetje op;
  • Leg het in een ingevette plastic kom, dek het af en laat het deeg circa 1 ½ - 2 uur rijzen ( verdubbelen );
  • Om het deeg handelbaarder te maken doe je na 30 en 60 minuten een enkele "stretch and fold'.

De vulling maken:

  • Doe de boter met de suiker en de kaneel in een kom en mix ze met de handmixer op lage stand totdat alles goed gemengd is. Dek af en laat staan op kamertemperatuur.
  • Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan bruin en laat afkoelen.

De broodjes vormen:

  • Leg het deeg op een, lichtjes met bloem bestrooide, werkplek en druk voorzichtig de lucht eruit;
  • Strooi een heel klein beetje bloem over het deeg en rol het met een deegrol uit tot een rechthoek van 60 x 30 cm;
  • Smeer de vulling met een spatel uit over de deegplak;
  • Bestrooi de deegplak dan met het amandelschaafsel;
  • Rol de plak vanaf de korte kant strak op tot een rol;
  • Verdeel de rol in 12 stukken en leg die op een bakmatje op de bakplaat;
  • Zet de broodjes opnieuw te rijzen gedurende ± 45 minuten.


Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Bestrijk de broodjes met het eimengsel ( ei los kloppen met het water en het zout en de suiker );
  • Schuif de bakplaat midden in de oven en verlaag de temperatuur naar 200⁰C;
  • Bak de broodjes in 15 – 20 minuten gaar ( 96⁰C );
  • Laat ze afkoelen op een rooster. 

Het moeilijke aan het maken van deze broodjes is het goed oprollen van het deeg. Snijd na het oprollen het deeg door met een deegsteker. Als ze wat vreemd uitzien, vorm ze dan voorzichtig in een cirkel. Neem altijd bakpapier of een bakmatje, tenzij je urenlang je bakplaat wil schoonmaken.
                        
                                                       ©Marionskitchenstories

Bron : The book of buns door Jane Mason

2 opmerkingen:

  1. Ze staan voor hun 2e rijs....een bewerkelijk broodje, maar de geur is nu al geweldig (love Kardemon) en ik ben vreselijk benieuwd...en ze lijken me super. Als ze vanmiddag klaar zijn plaats ik ze in de FB groep. Ik heb wel de amandelen vervangen door pecannoten....ben niet zo'n amandelfan.

    BeantwoordenVerwijderen