vrijdag 29 augustus 2014

Limburgse kruimelvlaai met abrikozen

In poosje geleden heb ik het recept van de Limburgse kruimelvlaai met pudding op dit blog met jullie gedeeld. Deze variant ( waarvan je zou verwachten dat hij buiten de pudding helemaal hetzelfde is ) heeft echter een eigen recept en is wat frisser van smaak.


Ingrediënten voor het deeg ( op kamertemperatuur ):

250 gr bloem;
15 verse gist of 6 gr gedroogde gist;
125 gr volle melk;
25 gr water;
25 gr boter;
15 gr suiker;
3 gr zout.

Werkwijze:

Doe alle ingrediënten ( m.u.v. het zout ) in de kom van de mixer en meng gedurende 2 minuten;
Voeg dan het zout toe en kneed het geheel tot een soepel deeg in circa 8 minuten;
Bol het deeg op en leg het in een ingevette kom en laat het afgedekt met plasticfolie
  circa 60 minuten rijzen.

Ingrediënten voor de abrikozen:

450 gr abrikozen van goede kwaliteit; 
100 gr abrikozenjam van goede kwaliteit.

Werkwijze:

Laat de abrikozen heel goed uitlekken en maak ze fijn in de foodprocessor of pak ze fijn 
   met een vork;
Roer de abrikozenjam erdoor heen en zet weg.

Ingrediënten voor de kruimels:

175 gr bloem;
120 gr boter ( gekoeld );
130 gr suiker.


Werkwijze voor de kruimels:

Snijd de boter in blokjes en doe die met de suiker en de bloem in een grote kom;
Vermeng alles goed en kneed kort door met de hand ( niet te lang want dan gaat het 
   teveel plakken );
Verkruimel het mengsel met de vingers, dek af en zet weg.





Vlaai maken:

Vet een vlaaivorm  heel goed in met boter ( 30 cm Ø );
Druk voorzichtig de lucht uit het deeg en rol het uit tot een ronde lap die groter is dan de vorm;
Leg het deeg over de vorm, zet de rand op en rol het overtollige deeg met de deegrol weg;
Prik het deeg in met een vork en laat het nog rijzen ( afgedekt met een theedoek ) op een
   warme plek tot het een beetje gezwollen is ( circa 10 minuten );
Verdeel de abrikozen over de bodem;
Strooi daar de kruimels over heen.

Bakken:

Verwarm de oven voor op 200°C en bak de vlaai op de middelste richel in 20 minuten
   gaar en bruin;
Laat de vlaai 10 minuten afkoelen in de vorm;
Neem hem uit de vorm en laat hem op een rooster volledig afkoelen.


Over het recept was ik niet helemaal tevreden. Ik vond het deeg te dik ( zie de rand en de bodem ) en de hoeveelheid abrikozen te gering. Ik heb het recept daarop aangepast. Als je van een dikke bodem houdt, laat dan het water weg. Wij zijn dol op kruimelvlaai. Ik zal hem dus nog vaak bakken.

                                                          ©Marionskitchenstories

Bron: Vlaai en ander Limburgs gebak van Wil en Netty Engels – Geurts


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen