zondag 3 augustus 2014

De perfecte krentenbol

Sinds een maand ben ik lid van de Facebookgroep 'Baking our way through The Book of Buns'. Elke veertien dagen wordt er een broodje gebakken uit het boek van Jane Mason. In de tweede helft van juli waren dat 'Die Brötchen von Meiner Grossmutter'.


Wij vinden deze broodjes zo lekker dat we ze eten bij de thee dik besmeerd met roomboter. Een super alternatief voor een gebakje, want het is net zo lekker. Het onderstaande recept is gebaseerd op het recept uit het boek.

Hoe maak ik ze?

Voor de broodjes heb je nodig:

  • 150 gr Frans tarwemeel of volkorenmeel als je geen Frans tarwemeel hebt;
  • 100 gr lemairemeel;
  • 250 gr tarwebloem;
  • 30 gr suiker;
  • 2,5 gr instantgist;
  • 10 gr zout;
  • 55 gr ongezouten zacht roomboter;
  • 44 gr sinaasappelschilletjes;
  • 250 gr volle melk;
  • 1 ei;
  • 200 – 300 gr rozijnen en krenten ( hoeveelheid naar smaak ).

Voor de afwerking heb je nodig:

  • 1 middelgroot ei;
  • Snufje zout;
  • Snufje suiker;
  • 1 eetlepel water ( circa 10 gram ).

Werkwijze:


  • Was de rozijnen en de krenten en week ze gedurende 15 minuten in water. Spoel ze daarna 2 keer koud af, laat uitlekken en dep ze droog. Doe dit liefst de avond van te voren.
  • Doe het meel / de bloem in de kom van de mixer;
  • Voeg de gist, de suiker, de melk erbij en meng gedurende 2 - 3 minuten op lage stand;
  • Dek de kom af en laat circa 20 minuten staan;
  • Doe dan de nog ontbrekende ingrediënten ( m.u.v. de rozijnen ) in de kom  van de mixer en kneed er een soepel deeg van in circa 10 minuten;
  • Laat het deeg 30 minuten afgedekt staan;
  • Stort het deeg dan op de werkplek en kneed er voorzichtig de rozijnen / krenten doorheen;
  • Bol het deeg daarna op en leg het in een ingevette en afgedekte kom;
  • Laat het deeg 60 – 120 minuten rijzen ( afhankelijk van de temperatuur, het moet verdubbelen );
  • Neem een bakplaat en beleg die met een vel bakpapier of een bakmatje;
  • Neem het deeg uit de kom en druk voorzichtig de lucht eruit ( niets alles );
  • Weeg 12 gelijke stukken af en rol deze in de palm van je hand ( terwijl je die op je werkblad laat rusten ) tot bolletjes;
  • Leg de bolletjes op de bakplaat en laat nog 55 – 60 minuten rijzen ( ik doe dat op een warmtekussen met kokend water ernaast );
  • Meng het ei, met het water, het zout en de suiker en bestrijk hiermee voorzichtig de broodjes.

Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220 ⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en zet te temperatuur terug naar 200⁰C;
  • Bak de broodjes in 15 minuten gaar.


Op de foto zie je dat er weinig krenten / rozijnen in het broodje zitten. In het recept heb ik de hoeveelheid aangepast. In Nederland gebruiken we in krentenbrood evenveel gram krenten / rozijnen als meel. Ik doe dat nooit omdat de smaak van de rozijnen dan te overheersend wordt. Als je geen lemairemeel hebt kun je dat zelf maken door tarwebloem te mengen met volkorenmeel.

                                                        ©Marionskitchenstories

Bron:
Die Brötchen von Meiner Grossmutter uit The book of buns van Jane Mason

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen