maandag 28 juli 2014

Zomers abrikozentaartje

Dit taartje is eenvoudig te maken, het is lekker en je kunt variëren met de vruchten. Het maken van het deeg beschreef ik hier:  fonceerdeeg maken. Als je het deeg uit de diepvries haalt, laat het dan volledig ontdooien en op kamertemperatuur komen voordat je het verwerkt.

Zomers Abrikozentaartje
Wat heb je nodig?

  • 335 gr fonceerdeeg;
  • 100 gr amandelspijs;
  • 200 gr crème fraîche;
  • 20 gr witte rum;
  • 1 groot blik abrikozen van goede kwaliteit;
  • 2 grote eetlepels abrikozenjam;
  • 30 gr geroosterde amandelschilfers.


En hoe maak je het?

De pulp maak je als volgt:

  • Laat de abrikozen goed uilekken in een zeef;
  • Maak ze klein in de foodprocessor of met een vork;
  • Meng er 2 eetlepels abrikozenjam doorheen;
  • Dek af en laat staan tot gebruik.

Dit is iets teveel pulp. Het restant smaakt goed op een boterham of in de yoghurt.

De taart maken:

  • Klop de crème fraîche door het amandelmengsel;
  • Klop  daarna de rum er doorheen
  • Bestrooi het deeg met wat paneermeel;
  • Giet het amandelmengsel voorzichtig over de het taartdeeg;
  • Schep voorzichtig de abrikozenpulp over het mengsel en blijf ± 1,5 cm van de rand af.

Bakken

  • Verwarm de oven voor op 200°C ( boven- en onderwarmte ) en bak de taart gaar in 30 minuten;
  • Laat de taart 10 minuten in de vorm afkoelen;
  • Verwijder dan de rand;
  • De onderkant verwijder je pas als de taart volledig is afgekoeld.

Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan en bestrooi daarmee de afgekoelde taart.




Als je geen amandelspijs hebt, kun je die zo maken:

  • Weeg 75 gr amandelen af en maal die fijn;
  • Voeg daar 75 gr kristalsuiker aan toe en circa 6 gr citroensap;
  • Meng dit alles goed door elkaar en voeg er eventueel een heel klein beetje koud water aan toe. Zet weg tot gebruik. Klop vlak voor het gebruik een losgeklopt ei door de spijs.

Werk je liever met amandelmeel, neem dan:
  • 95 gr amandelmeel;
  • 40 gr suiker;
  • 1 zakje vanillesuiker;
  • 1 ei ( 60 gr ).

Vermeng het meel met de suiker en het ei heel goed, dek af en zet weg tot gebruik in de koelkast..

Het taartje smaakt het lekkerst als het licht gekoeld is. Serveer het met een kop thee of koffie of als dessert.

                                                     ©Marionskitchenstories

Bron: het taartje is gebaseerd op de perentaart in het boek De banketbakker van Cees Holtkamp

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen