vrijdag 2 mei 2014

Volkoren Fantasiebrood oftewel Restjesbrood

Mijn man wilden 'gewoon volkoren brood', en omdat er veel restjes meel in de kast stonden, werd dit het resultaat. Er zitten verschillende meelsoorten in en omdat het merendeel volkoren is, noem ik het volkoren fantasiebrood. Maar restjesbrood is ook een goede benaming.


Wat heb je nodig?

500 gr volkorenmeel;
235 gr vijfkorenmeel;
65 gr durummeel;
200 gr meergranenmeel;
10 gr instantgist;
50 gr olijfolie;
19 gr bakkerszout;
snufje vit. C ( optioneel );
10 gr lecithine ( optioneel );
35 gr tarwezemelen;
610 gr water.

En hoe maak je het?

Doe alle ingrediënten in de kom van de standmixer met uitzondering van het zout en de olie;
Meng op lage stand gedurende 3 minuten en voeg dan het zout en de olie toe;
Mix gedurende 8 - 10 minuten tot het deeg van de wand los laat ( vliesje ; 27°C );
Doe het deeg in ingevette kommen en laat het 45 – 60 minuten uur rijzen;
Stort het deeg op een werkplek, druk de lucht eruit;
Vorm het deeg tot een brood en doe deze in ingevette bakblikken;
Laat opnieuw 45 – 60 minuten rijzen.

Bakken:

Verwarm de oven voor op 220°C ( boven- en onder-warmte );
Bak het brood 15 minuten, verlaag dan de temperatuur naar 180°C;
Bak nog circa  25-30 minuten gaar en bruin;
Stort het deeg op een rooster en laat het volledig afkoelen.



Het is een heel lekker luchtig brood geworden. Houd er rekening mee dat het deeg vrij vochtig is en kneed zolang totdat het van de wand loslaat en je een vliesje ervan kunt trekken. Ik heb de tarwezemelen niet geweekt. Als je dat wel doet, moet je het water aftrekken van de totale hoeveelheid water.

                                                                 ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen