vrijdag 23 mei 2014

Soft knot

Dit brood is een variant op de 'woeste knoest' uit het boek 'Ik bak geweldig, jij trouwens ook' van Edwin Klaasen. De woeste knoest heb ik inmiddels 2 keer gebakken, maar hij is nog niet zoals ik hem wil hebben. De eerste keer was hij wat 'bleekjes om de ogen' en de tweede keer vonden we hem te zuur.



Dit brood daarentegen is helemaal onze smaak. Hier zal het veel vaker gebakken worden, want het is ontzettend lekker.

Wat heb je nodig?

  • 360 gr tarwebloem;
  • 45 gr volkoren spelt volkorenmeel;
  • 45 gr roggebloem;
  • 120 gr roggedesem;
  • 9,9 gr bakkerszout;
  • 210 gr water;
  • snufje vitamine C ( optioneel );
  • 4,5 gr lecithine ( optioneel ).


En hoe maak je het?

Een dag voor het bakken:

  • Spoel 70 gram korrels ( ik gebruikte spelt-, tarwe- en gerstekorrels ) heel goed af en week ze daarna in 70 gr water gedurende 1 uur. 
  • Voeg dan 70 gr water toe, breng de korrels aan de kook, zet het vuur laag en laat ze gedurende 3 uur staan. Laat daarna goed afkoelen.

De dag van het bakken: 


  • Doe alle ingrediënten in kom van de mixer en meng gedurende circa 2-3 minuten;
  • Kneed het geheel daarna tot een soepel deeg in 8 - 10 minuten ( 27°C );
  • Dek de kom af en zet het deeg 30 minuten te rijzen op 29°C;
  • Neem het deeg uit de kom, bol het op en leg het in een ingevette schone kom en dek af;
  • Laat 90 minuten rijzen op 29°C;
  • Maak het deeg op inde vorm van een bol en leg deze met de bolle kant naar boven in een met roggebloem bestrooid rijsmandje;
  • Laat het deeg nog 3 (  - 4 uur ) rijzen op 30-31°C.

Bakken : 
  • Verwarm de oven voor op 230°C ( boven- en onderwarmte );
  • Bak het brood op 210°C  in circa 30 minuten gaar op een steen gaar ( met stoom ).


                                                          ©Marionskitchenstories

Bron: Ik bak geweldig, jij trouwens ook 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen