vrijdag 16 mei 2014

Sandwichbrood met rogge en karnemelk

De laatste tijd gebruik ik regelmatig karnemelk in mijn broden en dat bevalt erg goed. Het is een misverstand te menen dat de broden daardoor zuur gaan smaken. Je proeft het na het bakken helemaal niet dat er karnemelk in zit. Als je eenzelfde brood met melk maakt, smaakt het niet alleen anders, de structuur wordt dan ook iets vaster. Dit sandwichbrood is niet alleen gemakkelijk te maken, het smaakt ook erg goed en is gemakkelijk mee te nemen in de broodtrommel. Je kunt het ook toasten.




Wat heb je nodig voor 2 broden?


  • 845 gr tarwebloem;
  • 75 gr roggebloem;
  • 80 gr maïsmeel;
  • 12 gr instantgist of 30 gr verse gist;
  • 18 gr zout;
  • 15 gr honing;
  • 35 gr olijfolie;
  • 275 gr karnemelk;
  • 305 gr water;
  • snufje vitamine C ( optioneel );
  • 10 gr lecithine ( optioneel ).

En hoe maak je het?


Bereken eerst de temperatuur van het water en de karnemelk. 

Meet de temperatuur van het meel ( stel 21°C ).
Omdat dit deeg is met veel tarwebloem wordt gemaakt, moet de deegtemperatuur ( na het kneden ) 27°C zijn.
De warmte die het deeg krijgt door het kneden, moet je aftrekken van de temperatuur van het water / karnemelk. Bij mij is dat 1,5 ° per minuut kneden. Bij 10 minuten kneden dus 15°.

De formule is dan als volgt:

2 x 27 = 54 - 21 = 33 - 15 = 18 graden.
Meng de karnemelk en het water zodanig dat de temperatuur 18° is.

Het brood maken:

  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. het zout en de olie ) in de kom van de mixer en meng gedurende 2 - 3 minuten tot alle vocht is opgenomen op lage stand;
  • Voeg dan het zout en de olie toe en kneed het geheel tot een soepel deeg in 8 - 10 minuten;
  • Neem het deeg uit de kom,  weeg er 2 gelijke delen van af, bol die op en leg ze in ingevette kommen te rijzen ( gedurende 45 - 60 minuten );
  • Druk het deeg daarna voorzichtig plat en, vorm er broden van en leg deze in ingevette bakblikken;
  • Laat opnieuw 45 - 60 minuten rijzen.

Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220°C ( met boven -en onderwarmte );
  • Bak de broden gedurende 20 minuten op 220°C, zet dan de temperatuur naar 200°C en bak ze nog 15 minuten ( 96°C ).
  • Neem de broden uit de oven en bestrijk ze direct met zachte roomboter.



Ik heb naast tarwebloem ook wat roggebloem en maismeel toegevoegd. Roggebloem zorgt voor een wat andere smaak en het maismeel maakt het brood iets geler van kleur. Omdat ik biologisch meel gebruik, zijn mijn broden nooit hagelwit.

                                                              ©Marionskitchenstories

2 opmerkingen:

  1. Dag Marion, ik gebruik ook karnemelk en ben eR erg tevreden over

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lang niets meer van je gehoord. Blog je niet meer? Leuk dat je nog steeds bakt:-)

    BeantwoordenVerwijderen