dinsdag 13 mei 2014

Salade met veldsla, bietjes, rode kool, feta en Italiaanse broodjes

Hoewel de regen gisteren met bakken tegelijk uit de hemel viel en de weersvooruitzichten nog niet veel goeds voorspelde, vond ik het toch weer eens tijd voor een salade. Op een zomerse dag staan die hier veel vaker op het menu, maar in combinatie met de heerlijke Italiaanse broodjes smaakt een salade eigenlijk altijd.


Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor 2 personen ( hoofdgerecht ):

2 rode bieten;
250 gr rode kool ( fijngesneden );
150 gr wortelen;
50 gram veldsla;
1 rode ui;
Azijn en suiker voor de rode bietjes;
40 gr zonnebloempitten;
40 gr pompoenpitten
3-4 eetlepels Balsamicoazijn;
6 eetlepels olijfolie;
150 gr feta in blokjes;
Zout en peper naar smaak;
2 teentjes knoflook;
2 theelepels mosterd;
2 theelepels honing.

En hoe maak je ze?

Schil de bieten ( handschoenen aan doen! ) en snijd ze in blokjes of reepjes;
Spoel ze af en zet ze in een pannetje met water waaraan je 10 ml azijn en 10 gr suiker toevoegt;
Breng het water aan de kook en kook de bietjes in 15 minuten beetgaar;
Laat ze in een vergiet heel goed uitlekken en afkoelen;
Proef voordat je ze verder verwerkt of je de bietjes zoet / zuur genoeg vindt;
Maak de dressing door de olie, de balsamico-azijn, de mosterd, de honing
  en de geperste knoflook te mengen;
Doe de rode kool, de gesneden rode uil en de bieten in een grote schaal, roer de dressing
  erdoor heen en laat de schaal afgedekt een aantal uren staan ( minimaal 2 uur voor opdienen );
Spoel de veldsla goed af en maak ze droog in de slacentrifuge;
Rooster de pitten in een droge koekenpan ( of in de oven ) bruin en laat ze afkoelen;
Schrap de wortelen, snijd ze klein en kook ze beetgaar;
Meng vlak voor het opdienen de veldsla, de wortelen en de pitten door de sla.

                                                  ©Marionskitchenstories

Serveer er de broodjes bij, besmeerd met wat roomboter.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen