donderdag 29 mei 2014

Pane della Sicilia

Sinds kort heb ik de beschikking over een inklapbaar rijskastje en ben ik aan het uitvinden wat ik er allemaal mee kan.  Dit is het eerste brood dat in het kastje heb laten rijzen. Je kunt de rijstemperatuur gemakkelijk instellen op de gewenste  hoogte en je kunt heet water toevoegen voor de juiste luchtvochtigheid in het kastje. Ik bakte dit brood al eerder, maar toen was het nogal plat. Dat kan ik van dit exemplaar bepaald niet beweren.




Wat heb je nodig?

  • 250 gr semolameel;
  • 225 gr tarwebloem;
  • 125 gr semola di frumento duro rimacanata ( tarwegriesmeel );
  • 10,7 gr zout;
  • 10 gr instantgist;
  • 380 gr water;
  • 16 gr olijfolie;
  • 15 gr sesamolie;
  • 15 gr sesamzaad ( niet geroosterd );
  • 6,9 gr lecithine ( optioneel );
  • snufje vitamine C ( optioneel ).

En hoe maak je het?

  • Doe alle ingrediënten in de kom van de mixer en meng ze goed ( 2-3 minuten );
  • Kneed het geheel vervolgens tot een soepel deeg (  27⁰C ) in 8-10 minuten;
  • Stort het  deeg op een werkplek die je met een beetje semolameel hebt bestrooid;
  • Bol het op en leg het in een ingevette kom;
  • Zet het te rijzen gedurende 45 ( - 60 ) minuten op 29⁰C;
  • Bol het deeg daarna op en doe het in een met roggebloem - / semolameel bestrooid rijsmandje;
  • Laat het opnieuw rijzen op 31⁰C gedurende 40 – 60 minuten.


Na de tweede rijs


Bakken:

  • Verwarm de oven met een baksteen voor op 220⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Verlaag de temperatuur naar 200⁰C en bak gedurende 25 – 30 minuten gaar ( 96⁰ C ) met stoom.



Het resultaat is een heerlijk brood. De korst is knapperig en binnenin is het heerlijk zacht. Het smaakt goed zonder beleg met alleen maar wat boter, maar uiteraard kun je het beleggen met hetgeen je lekker vindt, zowel zoet als hartig. 
De eerste ervaringen met het rijskastje zijn positief. De rijstijden zijn iets korter dan als je het brood op een andere manier laat rijzen. Ik heb er ook al een poolish een nacht in laten rijzen en die zag er fantastisch uit ( veel bubbeltjes ).

                                                              ©Marionskitchenstories

Bron : De Italiaanse bakker thuis van Gino d'Acampo

1 opmerking:

  1. Dag Marion,

    Het Siciliaanse brood ziet er heerlijk uit.
    Ook maak je me nieuwsgierig met een "inklapbaar" rijskastje.
    Waar kun je zoiets kopen en is er misschien een afbeelding van beschikbaar?

    Bedankt alvast voor je antwoord.

    Groetjes van Ellen

    BeantwoordenVerwijderen