dinsdag 6 mei 2014

Mueslibrood gezond en lekker

Mueslibrood. Je koopt ze meestal in een ronde vorm. Ik bak echter dit soort broden gewoon in een bakblik. Dat is gemakkelijker om te snijden en je boterhammen hebben dezelfde afmetingen, waardoor ze goed zijn mee te nemen. Dit brood bevat behoorlijk wat noten, vlokken en zaden. Veel broodbeleg heb je dan ook niet nodig.



Wat heb je nodig voor 2 broden?

600 gram lemairemeel( 85%)**;
200 gram tarwebloem;
15 gram instantgist;
18 gram bakkerszout;
8 gram lecithine ( optioneel );
snufje vitamine C( optioneel );
400 gram water;
230 gram pecannoten, amandelen, hazelnoten etc;
150 gram zaden, pitten en vlokken ( pompoenpitten, lijnzaad, zonnepitten, zemelen,
        havervlokken of anders naar smaak ).

** Als je geen Lemairemeel hebt, neem dan 510 gr volkorenmeel en 90 gr tarwebloem en meng
   deze goed dooreen.

Werkwijze:

Strooi de noten op een met bakpapier belegd bakblik en bak ze bruin midden in de oven op
   180°C gedurende 10 minuten. Roer ze af en toe om;
Laat de noten afkoelen en hak ze klein;
Zet de zaden / pitten gedurende een nacht in 150 gram water te weken.

Het deeg:

Doe alle ingrediënten in de kom van de mixer met uitzondering van het zout en meng
   alles gedurende 4 minuten tot het vocht is opgenomen;
Voeg dan het zout toe;
Kneed daarna gedurende 8 - 12 minuten het geheel tot een soepel deeg;
Stort het deeg op de werkplek, deel het in 2 gelijke stukken en bol die niet te strak op;
Leg ze in ingevette kommen en laat ze circa 1 uur rijzen;
Druk de lucht uit het deeg, vorm d broden en leg ze in ingevette broodblikken;
Bestrijk de broden met wat lauw water en bestrooi ze met sesamzaad;
Laat het deeg nog minimaal een uur rijzen.

Bakken:

Verwarm de oven voor op 220°C  ( boven- en onderwarmte );
Bak de broden in de oven op 200°C gedurende 35 minuten gaar ( met stoom ).



Houdt er rekening mee dat dit brood zwaar is. Als je keukenmachine dat niet aan kan, neem dan de helft en bak 1 brood. Zoals je op de foto ziet, is het ondanks de vulling toch een luchtig brood geworden.

                                                                      ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen