zondag 18 mei 2014

Aardbeien roomijs ( van geroosterde aardbeien )

Wat is er leuker dan zelf ijs maken als het zonnetje schijnt en de lente is begonnen? Sinds ik in het bezit ben van een ijsmachine, ben ik op zoek naar lekkere ijsrecepten. Ik heb er al heel wat gevonden, die in de loop der tijd hier een plekje zullen krijgen. Vandaag is het aardbeienijs aan de beurt, dat gemaakt wordt  van geroosterde aardbeien.


Wat heb je nodig?

Voor het ijs:

  • 240 gr volle melk;
  • 475 gr slagroom ( minimaal 35% vet );
  • 80 gr suiker;
  • 30 gr druivensuiker;
  • 2 gr halfvolle melkpoeder;
  • 6 eidooiers ( middel );
  • Snufje zout;
  • 2 zakjes vanillesuiker.

Voor de geroosterde aardbeien:


  • 500 gr aardbeien;
  • 15 - 20 ml balsamico-azijn van goed kwaliteit;
  • 30 gr suiker;
  • 30 gr golden syrup of honing.

En hoe maak je het?


  • Verwarm de melk met de helft van de slagroom, de suiker, vanillesuiker, melkpoeder, zout en de druivensuiker;
  • Neem de melk van het vuur af, zodra hij begint te koken en laat 30 minuten staan;
  • Doe de gewassen en ( gehalveerde ) aardbeien in een vuurvaste kom met een vlakke bodem, meng de suiker en de balsamico-azijn erdoor en zet de kom gedurende 30 minuten in een op 150°C voorverwarmde oven  ( boven- en onderwarmte );
  • Neem de aardbeien uit de oven als ze zacht worden en het sap eruit stroomt en prak ze met een vork klein;
  • Roer de golden syrup erdoor heen;
  • Klop de eidooiers in een kom romig met een garde;
  • Breng de melk opnieuw aan de kook en schep een pollepel hete melk bij  de eidooiers terwijl je blijft kloppen;
  • Herhaal dit nog een keer;
  • Schep dan de dooiers door de hete melk en blijf kloppen totdat de custard dik wordt;
  • Neem het mengsel van het vuur af, voeg de aardbeien en de rest van de slagroom toe;
  • Doe het geheel over een in schone kom en zet die in de  koelkast totdat het mengsel heel goed koud is ( minimaal 5 uur );
  • Maak er dan ijs van volgens de voorschriften van de ijsmachine.


Ik serveerde dit heerlijke aardbeienijs, met het Roomijs dat ik enkele weken geleden maakte. Het smaakte voortreffelijk. Door de combinatie met de balsamico-azijn heeft het een lekkere, frisse en toch romige smaak. Het oorspronkelijke recept heb ik aangepast door minder suiker te nemen en druivensuiker en magere melkpoeder toe te voegen. Gecombineerd met geroosterd amandelschaafsel is dit een aanrader. Hier zal het beslist vaker op het menu staan.

                                                                    ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen