dinsdag 15 april 2014

Rode kool uientaart

Het is guur weer vandaag en hoewel het zondag Pasen is en dus het lentegevoel moet overheersen, kun je deze taart best nog maken. Hij is lekker, voedzaam en ruikt erg lekker. Je kunt er nog een salade bij serveren, maar eigenlijk is dat niet nodig.


Na het bakken

Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor de taart:

  • 1 rode en 1 gele ui;
  • ¼ tot ½ rode kool;
  • 2 - 3 kruidnagels ( fijn gemalen );
  • 20 gr suiker;
  • 20 ml Balsamico azijn;
  • 1 grote appel ( bijv. Jona );
  • 1 grote of 2 - 4 kleine winterwortelen;
  • 125 gr harde gezouten pecorino ( of oude kaas );
  • Beetje olie of boter om te bakken;
  • 75 gr noten ( bijv. hazelnoten en pecannoten ) en een handvol geroosterde pitten / zaden.

Ingrediënten voor het deeg:

  • 90 gr zachte boter;
  • 5 gr suiker;
  • Snufje zout;
  • 2 eidooiers;
  • 180 gr bloem;
  • Enkele eetlepels koud water.


En hoe maak je ze?

Het deeg:

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom, roer ze goed dooreen en kneed er het deeg van;
  • Maak van het deeg een bol en wikkel daar losjes plasticfolie omheen;
  • Druk de bol plat en leg hem minimaal 1 uur in de koelkast;
  • Neem het deeg uit de koelkast en sla het plat met de deegrol;
  • Rol het deeg uit tussen keukenpapier tot een lap die groter is dan je vorm;
  • Beboter de vorm en stuif er wat meel op;
  • Leg de lap in de vorm en bestrijk deze met wat eiwit;
  • Zet terug in de koelkast.


De vulling:

  • Haal de buitenste bladen van de rode kool en snijd hem doormidden;
  • Verwijder de harde stukken uit de ½ kool en snijd hem klein;
  • Was de kool en laat hem uitlekken in een vergiet;
  • Pel de uien en snipper ze fijn;
  • Doe wat olie / boter in een pan, bak de uien glazig en voeg de rode kool toe;
  • Schenk ca. 0,5 – 1 dl water in de pan en laat de kool in 10 - 15 minuten gaar stoven;
  • Voeg dan pas de geschilde en in blokjes gesneden appel, de suiker en de azijn toe;
  • Laat nog 10 minuten staan en prak daarna de appel goed door de rest van de kool;
  • Schenk af in een vergiet en laat heel goed uitlekken;
  • Als je de kool niet zoet / zuur genoeg vindt, doe er dan wat suiker of extra azijn bij;
  • Roer er wat peper doorheen. Pas op met zout, want de kaas is erg zout;
  • Hak de noten grof;
  • Schaaf de pecorino in plakjes.


Voor het bakken


De taart:

  • Beleg het deeg met schijfjes wortel;
  • Beleg de wortel met schijfjes kaas en strooi er een deel van de noten op;
  • Verdeel de rode kool erover;
  • Beleg de kool met de resterende wortel, de kaas en de noten en zaden;
  • Vouw het overschot van het deeg naar binnen;
  • Verwarm de oven voor op 180°C ( boven- en onderwarmte ) en bak de taart in de oven op de 3de richel  gaar in circa 40 minuten:
  • Bedek met een stukje aluminiumfolie als de taart te bruin wordt.
Je kunt de taart ook met bladerdeeg maken dat je koopt in de supermarkt, maar dit deeg is veel lekkerder. Het recept is van Martha Stewart

Haar deegrecept ( gehalveerde hoeveelheid ):

  • 270 gr meel;
  • 15 gr verse tijm;
  • Snufje zout;
  • 110 gr boter;
  • 25 ml koud water;
  • Zout en peper.

Werkwijze: als boven maar dan in de foodprocessor.
Bakken van de taart 15 -20 minuten 220°C.
 
                                                          ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen