donderdag 10 april 2014

Italiaans Paasbrood

Met Pasen in het vooruitzicht ben ik op zoek gegaan naar een Paasbrood. Het vorig jaar bakte ik deze Paasbroodjes. Dit jaar heb ik gekozen voor een rijker deeg, met veel boter en ei. Het heeft veel weg van briochedeeg, maar smaakt toch weer anders.


Het oorspronkelijke recept heb ik gehalveerd, want het lijkt erop dat men in Italië gigantische hoeveelheden tegelijk bakt. Het was nog ruimschoots genoeg voor 2 broden, of voor 1 brood en een broodvlecht.

Wat heb je nodig?

• 940 gr tarwebloem;
• 175 gr volle verse melk;
• 60 gr suiker;
• Sap ( 60 gr ) en zest ( 40 gr ) van 1 sinaasappel;
• 11,3 gr instantgist;
• 120 gr boter;
• 4 middelgrote eieren;
• 16 gr bakkerszout;
• snufje vitamine C ( optioneel );
• 0,9 gr lecithine ( optioneel );
• 0,6 gr anijs zaad.

En hoe maak je het?

• Doe het meel in een grote mixerkom en zet apart;
• Verwarm de melk tot circa 45 °C ( handwarm );
• Doe de suiker in een kom en voeg daar de sinaasappelzest aan toe;
• Verkruimel de suiker en de zest met je vingers goed door elkaar;
• Als de melk warm genoeg is, doe je het sinaasappel/suiker mengsel in de melk
  en roer je goed totdat de suiker oplost;
• Laat de melk een beetje afkoelen;
• Roer de gedroogde gist door de bloem;
• Voeg dan de melk toe en vermeng even;
• Voeg de zachte boter en het sinaasappelsap toe en meng opnieuw even;
• Klop in een aparte kom de eieren  los met een vork en voeg het zout toe en het anijszaad
  en meng dit door het deeg ( ± 2 minuten );
• Kneed dan het geheel tot je een soepel deeg in 6 - 8 minuten ( 27°C );
• Neem het deeg uit de kom van de mixer en leg het op een werkplek;
• Verdeel het in 2 gelijke stukken, bol het op en leg het in ingevette kommen
  om te rijzen ( circa 45 min. ) tot het deeg verdubbeld is;
• Stort het deeg op een schone werkplek en verdeel het in 2 gelijke stukken;
• Rol elk stuk uit tot streng met een lengte van 60 cm;
• Draai de strengen losjes om elkaar heen en maak er een rond brood van dat je op
  een bakplaat legt. Zorg ervoor dat de uiteinden goed tegen elkaar aan 'geplakt' worden;
• Verdeel het andere deeg in gelijke 3 bollen en doe deze in een ingevet bakblik;
• Besmeer het brood met wat gesmolten boter en laat het circa 35 - 45 minuten rijzen.






Bakken

• Verwarm de oven voor op 175°C ( boven- en onderwarmte );
• Knip het brood in het blik aan de bovenkant in met een schaar;
• Bak het brood in 35 minuten gaar ( 96°C ) en goudbruin;
• Laat het goed afkoelen op een rek.
• Indien gewenst kun je het brood bestrijken met glazuur.



Waar je bij dit brood voor moet oppassen is de rijstijd. Houdt vooral de 2de rijs in de gaten ( niet te lang ). Tevens heb ik geleerd dat je de strengen nog veel dunner uit moet rollen en de volgende keer doe ik ze in een springvorm, zodat de krans nog mooier rond wordt. De smaak van de sinaasappel is aanwezig, maar niet overheersend. Met een beetje roomboter erop komt het geheel tot zijn recht.

                                                        ©Marionskitchenstories

Bron: Browneyedbaker

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen