vrijdag 4 april 2014

Grof volkorenbrood

Een poosje geleden kreeg ik van mijn nichtje een pak 'bakzadenmix de luxe' cadeau. De inhoud bestaat uit gerst, haver, lijnzaad, lupinen, sesamzaad, soja, tarwe, rijst, rogge, zonnebloempitten en pompoenpitten. Omdat ik wel vaker met zaden en pitten bak, ben ik op zoek gegaan naar een geschikt recept en zo is dit grof volkorenbrood ontstaan. Als je niet beschikt over zo'n pak bakzadenmix, dan kun je er ook zelf een samenstellen. Je koopt de zaden en pitten die je zelf lekker vindt los en mengt ze door elkaar.




Wat heb je  nodig voor 2 broden?

• 11,5 gr instantgist of 29 gr verse gist;
• 360 gr water;
• 500 gr meergranenmeel ( 7 granen );
• 300 gr volkorenmeel;
• 150 gr bakzadenmix de luxe;
• 50 gr olijfolie;
• 17 gr bakkerszout;
• snufje vitamine C ( optioneel );
• 8,5 gr lecithine ( optioneel );
• 150 gr water voor het weken van de zaden.

En hoe maak je het?

• Week de zaden gedurende minimaal 1 uur;
• Doe het meergranenmeel, het volkorenmeel, de geweekte zaden en de gist in de kom
  van de mixer en roer dit goed door;
• Doe er het water bij en meng heel goed gedurende 4 minuten;
• Laat daarna de kom afgedekt circa 20 - 30 minuten staan;
• Voeg dan het zout en de olie toe en kneed met de deeghaak in circa 8 - 10 minuten tot een
  soepel deeg. Het deeg is tamelijk plakkerig;
• Stort het deeg op een werkplek, verdeel het in 2 gelijke stukken, bol het op en leg het
  in 2 ingevette kommen;
• Laat het deeg  ± 45 min -1 uur laten rijzen tot dubbele volume;
• Stort het deeg  op de werkplek en druk het voorzichtig wat platter, maar zorg ervoor dat je
  niet alle lucht eruit drukt. Vorm het tot de gewenste broden;
• Leg de broden in ingevette bakblikken;
• Laat het in ± 1 uur tot bijna dubbele volume rijzen.

Bakken

• Verwarm de oven op 220 ºC  onder- en bovenwarmte;
• Bak de broden gedurende 30 minuten op 200°C (  96°C );
• Laat het op een rooster volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.




Het is heel lekker brood. Ik verwachtte een vrij vaste structuur vanwege alle zaden en pitten, maar het was lekker zacht en luchtig. 

                                                      ©Marionskitchenstories

Bron: dit brood is gebaseerd op het Oatmeel seed bread

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen