zondag 20 april 2014

Apricot & Apple crumbled Cheesecake

Eerste Paasdag zit er al weer op en hier was het mooi weer. Vooral om in de tuin te werken en 'na gedane arbeid is het goed rusten' met een heerlijk stuk taart op het terras.


Langzaam meer zeker begeef ik me ook wat meer op het terrein van het bakken van taarten. Ik eet, als echt Limburgse, uiteraard graag vlaai maar een stuk taart gaat er ook altijd wel in.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor de bodem:

• 250 gram patentbloem ( gezeefd );
• 125 gram suiker;
• 16 gram vanillesuiker;
• 100 gram gemalen amandelen of amandelmeel;
• snufje zout;
• 175 gram koude roomboter, in blokjes;
• 1 el paneermeel.

Voor de vulling:

• 250 gram appels ( bijv. Jona );
• 350 gr abrikozen uit blik;
• 1 el citroensap ( optioneel );
• 5 eieren ( middelgroot );
• 180 gram suiker;
• 16 gram vanillesuiker;
• 730 gram boerenkwark;
• 250 gram mascarpone;
• 30 gram griesmeel + 1 eetlepel;
• 20 gram bloem.

Voor de crumble:

• 150 gram patentbloem ( gezeefd );
• 75 gram suiker;
• 100 gram roomboter.


En hoe maak je hem?

Het deeg:

• Neem een springvorm van 26 cm, bekleed de bodem en de zijkanten met bakpapier
  en vet ze in;
• Kneed de bloem, suiker, vanillesuiker, amandel ( meel ), zout en boter met de
  hand tot een kruimig deeg;
• Strooi het deeg in de vorm en bedek hiermee de bodem en de zijkanten. Druk goed aan
  met de bolle kant van een lepel;
• Strooi het paneermeel over de bodem en zet de springvorm in de koelkast.

De vulling:

• Neem een blik / pot  abrikozen van goede kwaliteit ( niet te zoet ) en laat ze in een zeef uitlekken;
• Dep de abrikozen vervolgens droog met keukenpapier, doe ze in een kommetje en zet
  ze in de koelkast;
• Schil de appels en snijd ze in blokjes;
• Besprenkel ze met wat citroensap ( optioneel ) en dek ze af met folie;
• Roer de kwark met de mascarpone los in een kom;
• Klop de eieren met de suiker en de vanillesuiker romig;
• Voeg het kwark/mascarpone mengsel, het griesmeel en de bloem toe;
• Roer goed door ( eventueel met de mixer );
• Snijd de abrikozen in stukjes, dep opnieuw droog en roer er een eetlepel griesmeel doorheen;
• Dep de appelblokjes goed droog;
• Verdeel de helft van de appel en de abrikozen over de taartbodem;
• Schenk de helft van het kwarkmengsel hierover;
• Herhaal dit met de appel, de abrikozen en het kwarkmengsel.

De crumble:

• Smelt de boter in een pannetje;
• Vermeng de bloem en suiker in een kom;
• Giet de gesmolten boter erdoor en roer goed door met een lepel tot een kruimeldeeg;
• Laat dit even staan en roer dan nog een keer goed door.

Bakken:

• Verwarm de oven voor op 175°C, boven- en onderwarmte ;
• Zet de taart in de oven en bak gedurende 25 minuten op 175°C en verlaag dan de temperatuur
   naar 170°C;
• Neem na 35 minuten de taart uit de oven en verdeel de crumble erover;
• Bak de taart in 40 - 55 minuten gaar ( vulling moet niet aan een satéprikker blijven plakken );
• Neem de taart uit de oven en laat in de vorm afkoelen;
• Zet de taart daarna een nacht in de koelkast en verwijder dan pas de vorm.



Zoals op de foto's te zien is, is het een behoorlijk grote taart. Snijd hem in niet al te grote stukken, want hij is heerlijk, maar ook vrij 'machtig'.

                                                              ©Marionskitchenstories

Deze taart is een variant op de Appel Kruimel Kwartaart van Judithscakes Op haar weblog staat nog heel veel ander lekkers, dus voor de smulpapen onder ons zeker een bezoekje waard.

1 opmerking: